Κοσμος

10+1 χώρες της Ευρώπης που έχουν αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος

Το κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε την Τρίτη σχετικό νομοσχέδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10+1 χώρες της Ευρώπης που έχουν αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος
Spanish Minister for Foreign Affairs, European Union and Cooperation Jose Manuel Albares (L) and Palestinian Prime Minister Mohamed Mustafa © EPA/FREDERIC SIERAKOWSKI

Παλαιστινιακό κράτος: 10+1 χώρες της Ευρώπης που το έχουν αναγνωρίσει

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, μετά από επτά και πλέον μήνες συγκρούσεων στη Γάζα.

Παλαιστινιακό κράτος: Στόχος η ειρήνευση μέσω της αναγνώρισης

Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Όσλο δήλωσαν ότι επιδιώκουν να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα. Οι τρεις χώρες λένε ότι ελπίζουν ότι η απόφασή τους θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε προς αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως τη μόνη δυνατή λύση για την επίτευξη ενός ειρηνικού μέλλοντος, ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει δίπλα στο ισραηλινό κράτος με ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η Ισπανία αναγνωρίζει ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος, που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι 146 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν πλέον ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, χαιρέτισε την απόφαση. Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή στα σύνορα πριν από το 1967, εκτός εάν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναβαθμίσει το γραφείο εκπροσώπησής του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης σε πρεσβεία, θα διορίσει πρεσβευτή εκεί και θα αναβαθμίσει το καθεστώς της παλαιστινιακής αποστολής στην Ιρλανδία σε πρεσβεία.

«Θέλαμε να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη στο τέλος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, κάναμε αυτή την κίνηση μαζί με την Ισπανία και τη Νορβηγία για να κρατήσουμε ζωντανό το θαύμα της ειρήνης», ανέφερε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε δήλωσή του την Τρίτη.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα καταδικάσει την απόφαση, λέγοντας ότι ενισχύει τη Χαμάς που ηγήθηκε της φονικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς.

«Σάντσεζ, όταν... αναγνωρίζεις ένα παλαιστινιακό κράτος, γίνεσαι συνένοχος στην υποκίνηση γενοκτονίας εναντίον του εβραϊκού λαού και σε εγκλήματα πολέμου», έγραψε την Τρίτη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στο Χ.

Διχασμός στην Ευρώπη και αλλού

Από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Η Σλοβενία αναμένεται να εγκρίνει την αναγνώριση την Πέμπτη και η Μάλτα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Η Βρετανία και η Αυστραλία δήλωσαν ότι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο αναγνώρισης, αλλά η Γαλλία δήλωσε ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, ενώ η Γερμανία προσχώρησε στον πιο πιστό σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση, επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Το κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε την Τρίτη νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Η Νορβηγία, η οποία προεδρεύει της διεθνούς ομάδας δωρητών προς τους Παλαιστίνιους, ακολουθούσε μέχρι πρόσφατα τη θέση των ΗΠΑ, αλλά έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ότι αυτή η στρατηγική λειτουργεί.

Οι Ισπανοί παραδοσιακά κλίνουν προς τους Παλαιστίνιους. Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο αριθμός των Ισπανών που υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών αυξήθηκε στο 60% τον Απρίλιο από 40% το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Real Instituto Elcano.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.