Κοσμος

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θα ευχαριστηθεί αν ο Μπάιντεν δεν έρθει στην ειρηνευτική σύνοδο

Έχουν προσκληθεί περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζελένσκι για επίθεση στη Μόσχα: Ο Πούτιν αναζητά τρόπους να αποσείσει την ευθύνη του για το μακελειό
© EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Βολοντιμίρ Zελένσκι: Ο Πούτιν θα επικροτούσε την απουσία του Μπάιντεν από την σύνοδο κορυφής στην Ελβετία

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χειροκροτήσει όρθιος εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παραστεί σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον επόμενο μήνα.

Ζελένσκι: Χρειάζομαστε τον Μπάιντεν

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου υπέγραψε 10ετές σύμφωνο ασφαλείας με το Βέλγιο, ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα ήταν «ενδεικτική απόφαση» εάν ο Μπάιντεν δεν παρευρεθεί στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 15-16 Ιουνίου κοντά στη Λουκέρνη.

«[Η] ειρηνευτική σύνοδος κορυφής χρειάζεται τον πρόεδρο Μπάιντεν και το ίδιο και οι άλλοι ηγέτες που βλέπουν την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πούτιν θα ευχαριστηθεί μόνο για την απουσία του, προσωπικά θα την χειροκροτήσει - και μάλιστα όρθιος», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Έχουν προσκληθεί περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες, μεταξύ των οποίων μέλη της G7, της G20, της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει επίσης απάντηση από την Κίνα και τη Βραζιλία και τόνισε ότι κάθε συμμετοχή έχει σημασία. «Πιστέψτε με, κάθε φωνή είναι σημαντική».

Ζελένσκι: Σε αναμονή των μαχητικών

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να στείλει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία μέχρι το 2028, με τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν αργότερα φέτος. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η παράδοση των αεροσκαφών το 2024 θα «μας κάνει ισχυρότερους», αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους περιορισμούς των δυτικών συμμάχων σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.

Είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα σκοτώνονται ή αναγκάζονται να υποχωρήσουν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις τους επιτίθενται από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο. Το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν Ρώσοι επιτέθηκαν σε κατάστημα με είδη σπιτιού σε κατοικημένη περιοχή του Χάρκοβο.

Αναφερόμενος σε αυτή την επίθεση, δήλωσε: «Τα πάντα ανατινάχτηκαν, παιδιά, άνθρωποι, πολίτες και δεν μπορείτε να απαντήσετε [στη Ρωσία]. Λαμβάνετε τις δορυφορικές εικόνες από τις μυστικές σας υπηρεσίες, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να απαντήσετε. Νομίζω ότι αυτό είναι άδικο. Αλλά -και αυτό είναι γεγονός- δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υποστήριξη των εταίρων μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιούμε τα όπλα των εταίρων μας για να επιτεθούμε στο ρωσικό έδαφος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε να μας δώσετε την άδεια να το κάνουμε αυτό».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.