Κοσμος

Φόβοι για νέα κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα

Απομακρύνθηκαν χιλιάδες από τις εστίες τους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για νέα κατολίσθηση - Απομακρύνθηκαν χιλιάδες 

Η Παπούα Νέα Γουινέα έδωσε εντολή σε χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από την πορεία μιας κατολίσθησης που εξακολουθεί να είναι απειλητική, μετά την κατάρρευση τμημάτων ενός βουνού που έθαψε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες ήταν ελάχιστες, ακόμη και όταν ομάδες αρωγής εισέρχονταν από την Παρασκευή στη δύσκολα προσβάσιμη βόρεια περιοχή Enga του κράτους του Ειρηνικού.

Ο βαρύς εξοπλισμός και η βοήθεια αργούσαν να φτάσουν λόγω του δύσβατου εδάφους και των φυλετικών ταραχών στην απομακρυσμένη περιοχή, αναγκάζοντας τον στρατό να συνοδεύει τις αυτοκινητοπομπές των ομάδων αρωγής. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν φτυάρια και τα γυμνά τους χέρια για να αναζητήσουν επιζώντες.

«Η περιοχή της κατολίσθησης είναι πολύ ασταθής. Όταν είμαστε εκεί πάνω, ακούμε τακτικά μεγάλες εκρήξεις εκεί που είναι το βουνό, εξακολουθούν να πέφτουν πέτρες και συντρίμμια», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της επιτροπής καταστροφών της επαρχίας Enga, Sandis Tsaka.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την Τρίτη ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί έξι πτώματα και ότι ο συνολικός πληθυσμός που επλήγη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρειάζονται πιθανή εκκένωση και μετεγκατάσταση, εκτιμάται σε 7.849. Ένας αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δήλωσε ότι μια γέφυρα είχε καταρρεύσει στον κύριο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην περιοχή, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας να ακολουθήσουν μεγαλύτερη διαδρομή.

Η Παπούα Νέα Γουινέα βιώνει τακτικά κατολισθήσεις και φυσικές καταστροφές που σπάνια γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά αυτή είναι μία από τις πιο καταστροφικές που έχει δει τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν στην κατολίσθηση που σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τον αριθμό των 670 πιθανών θανάτων του ΟΗΕ και από τις πολύ χαμηλότερες εκτιμήσεις ορισμένων τοπικών αξιωματούχων.

Παπούα Νέα Γουινέα: Δύσκολο το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Η επιχείρηση ανακούφισης ήταν εξαιρετικά περίπλοκη, δήλωσε ο Νίκολας Μπουθ, μόνιμος αντιπρόσωπος στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, με το έδαφος να συνεχίζει να κινείται.

Ο Ιτάγι Βιβίρι του ΔΟΜ δήλωσε ότι οι ομάδες πρέπει να προχωρήσουν προσεκτικά για να αποτρέψουν «άλλη μια καταστροφή».

«Έχουμε ακόμα νερό κάτω από τα χαλάσματα, οπότε αυτό καθιστά όλη την περιοχή αρκετά ανώμαλη, οπότε διασφαλίζει ότι όλες οι προσπάθειες αντιμετώπισης πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικό τρόπο», δήλωσε σε ενημέρωση στη Γενεύη.

Μια μακροχρόνια φυλετική σύγκρουση έχει δυσκολέψει την πρόσβαση των εργαζομένων στην περιοχή, δήλωσε ο Μπουθ. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 σπίτια πυρπολήθηκαν σε μάχες το Σάββατο.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την Τρίτη ότι οι άμεσες ανάγκες περιλαμβάνουν καθαρό νερό, τρόφιμα, ρούχα, είδη στέγασης, σκεύη κουζίνας, φάρμακα και κιτ υγιεινής.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα θύματα αντανακλούν τη δυσκολία να γίνει ακριβής καταμέτρηση του πληθυσμού. Η τελευταία αξιόπιστη απογραφή της χώρας έγινε το 2000 και ο κατάλογος των ψηφοφόρων του 2022 δεν περιλαμβάνει τα άτομα κάτω των 18 ετών.

Τέτοιες εκτιμήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με «μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Μπουθ. «Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από αυτά τα ερείπια και δεν είναι απλώς δυνατόν σε αυτό το στάδιο να γίνει μια πολύ επιστημονική, επαληθευμένη εκτίμηση», είπε. «Αλλά θα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό».