Κοσμος

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά συγγνώμη για τα ομοφοβικά σχόλια

Έγιναν κατά τη συζήτηση για χειροτόνηση νέων επισκόπων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά συγγνώμη για τα ομοφοβικά σχόλια
© EPA/DAN ANDERSON

Πάπας Φραγκίσκος: Συγγνώμη για ομοφοβικά του σχόλια

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση ενός προσβλητικού χαρακτηρισμού κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με επισκόπους σχετικά με την αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών στα ιεροδιδασκαλεία, λέγοντας ότι «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους».

Η συγγνώμη ακολούθησε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ο 87χρονος ποντίφικας είχε πει ότι σε ορισμένα ιεροδιδασκαλεία υπάρχουν «αρκετοί» (ομοφυλόφυλοι).

Ο Ματέο Μπρούνι, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού, δήλωσε ότι ο Φραγκίσκος έμαθε για τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και «ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση του όρου, που αναφέρθηκε από άλλους».

Η συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης της ιταλικής διάσκεψης των επισκόπων (CEI), η οποία φέρεται να είχε ως στόχο να εξετάσει το ζήτημα του κατά πόσον οι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στα καθολικά σεμινάρια, όπου εκπαιδεύονται οι ιερείς.

Όταν ένας από τους επισκόπους ρώτησε τον Φραγκίσκο τι πρέπει να κάνει, ο Πάπας φέρεται να επανέλαβε την αντίθεσή του στην αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών, λέγοντας ότι ενώ είναι σημαντικό να αγκαλιάζονται όλοι, είναι πιθανό ότι ένα ομοφυλόφιλο άτομο να ζει διπλή ζωή. Στη συνέχεια φέρεται να χρησιμοποίησε την προσβλητική λέξη.

Η ιστορία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ιστοσελίδα πολιτικού κουτσομπολιού Dagospia, προτού καλυφθεί από τις ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, καθώς και από το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Οι La Repubblica, Corriere και Adnkronos επικαλέστηκαν μη κατονομαζόμενους επισκόπους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο ποντίφικας χρησιμοποίησε τον υποτιμητικό όρο ως «αστείο» και ότι οι γύρω του εξεπλάγησαν και σάστισαν από την υποτιθέμενη προσβολή. Ένας επίσκοπος δήλωσε στην Corriere della Sera ότι ο Αργεντινός ποντίφικας μπορεί να μην γνώριζε ότι ο όρος ήταν προσβλητικός.

Πάπας Φραγκίσκος: «Θετικά βήματα» προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Από τότε που εξελέγη Πάπας το 2013, ο Φραγκίσκος έχει προσπαθήσει να υιοθετήσει έναν πιο περιεκτικό τόνο απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στις δημόσιες δηλώσεις του, προκαλώντας την περιφρόνηση των συντηρητικών καρδιναλίων.

Λίγο αφότου έγινε Πάπας, είπε περίφημα απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ιερείς: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Τον Δεκέμβριο ενέκρινε μια απόφαση που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομόφυλα ζευγάρια, σε μια σημαντική αλλαγή στάσης για την Καθολική Εκκλησία.

Η θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ότι οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι αμαρτωλές. Ένα διάταγμα για την εκπαίδευση των ιερέων το 2016 τόνισε την υποχρέωση της σεξουαλικής αποχής, καθώς και τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων ανδρών και όσων υποστηρίζουν την «ομοφυλοφιλική κουλτούρα» από τις ιερές τάξεις.

Πηγή: Guardian 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.