Κοσμος

Η εκδίκηση του νοικάρη: Μετέτρεψε σε AirBnB το σπίτι που νοίκιαζε...

Μια γυναίκα νοίκιασε το σπίτι της στον ενοικιαστή των ονείρων της και μετά βρέθηκε μπλεγμένη με το AirBnB

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εκδίκηση του νοικάρη: Μετέτρεψε σε AirBnB το σπίτι που νοίκιαζε...
Ο νοικάρης της συμφοράς επί τουλάχιστον 16 μήνες θησαύριζε από το ξένο ακίνητο © Unsplash

Το απίστευτο μπλέξιμο μίας γυναίκας με την AirBnB που μέχρι στιγμής της έχει στοιχίσει μία ολόκληρη περιουσία

Μια 31χρονη νοίκιασε το σπίτι της αξίας 1,675 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες σε έναν μουσικό, ο οποίος στη συνέχεια το μετέτρεψε σε παράνομο Airbnb, ενώ ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μήνυση που έφεραν στη δημοσιότητα οι Los Angeles Times.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι η Nikeeta Sriram αγόρασε το ακίνητο, το οποίο αποτελείται από ένα κύριο σπίτι με τρία υπνοδωμάτια και ένα ξεχωριστό πίσω σπίτι με ένα υπνοδωμάτιο και πατάρι, τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι εδώ, καμία σχέση με το AirBnB δεν είχε. Εκείνη την εποχή, η Sriram νοίκιαζε στο Los Feliz και δεν ήθελε να σπάσει το μισθωτήριο συμβόλαιό της, οπότε αποφάσισε να νοικιάσει το σπίτι της στον 36χρονο Nicholas Jarzabek, σύμφωνα με τους Times.

«Φαινόταν ο τέλειος ενοικιαστής μέχρι που μετατράπηκε σε εφιάλτη», δήλωσε η Sriram στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του ως ενοικιαστής, ο Jarzabek πλήρωνε εγκαίρως ή ακόμα και νωρίτερα το ενοίκιο των 8.500 δολαρίων και δεν υπέβαλε αιτήματα επισκευής ή οποιουδήποτε άλλου παραπόνου για την κατάσταση του ακινήτου, όπως πολύ συχνά συμβαίνει.

Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2023, η Sriram ανακάλυψε ότι το σπίτι της είχε καταχωρηθεί στην Airbnb, κατά παράβαση της μίσθωσης.

Η αστυνομία κλήθηκε μετά την επανειλημμένη ενεργοποίηση του συναγερμού, με την υπηρεσία φύλαξης του ακινήτου να ενημερώνει τη Sriram ότι ο συναγερμός ενεργοποιούνταν από ανθρώπους που είχαν «κλείσει» το σπίτι μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Όταν ο νοικάρης της ήρθε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες της Sriram, αρνήθηκε την υπενοικίαση του ακινήτου, αλλά εκείνη για καιρό συνέχιζε να εντοπίζει καταχωρήσεις στην πλατφόρμα Airbnb, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ των Times.

Τα ψέματα, τα ψευδώνυμα και οι απανωτές αγγελίες στο AirBnB

Αρχικά, ο λογαριασμός που είχε ανοιχτεί στην πλατφόρμα Airbnb έφερε το όνομα κάποιου Rich Jacobs, χωρίς να είναι σαφές αν επρόκειτο για ψευδώνυμο του Jarzabek ή για συνεργάτη του.

Η κύρια κατοικία ήταν καταχωρημένη για 688 δολάρια ανά διανυκτέρευση και το πίσω ακίνητο για 496 δολάρια, με τα δύο κτήρια να έχουν συλλογικά περισσότερες από 100 κριτικές στην Airbnb, σύμφωνα και με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.  Το αποτέλεσμα και βάσει τη μήνυσης ήταν να διαπιστωθεί ότι επί 16 μήνες μεταξύ 2022 και 2023, η καταχώριση στην Airbnb απέφερε 215.954 δολάρια, περίπου 13.500 δολάρια τον μήνα στον πανούργο ενοικιαστή.

Όμως, η κομπίνα του μουσικού δεν σταματά εδώ: όταν τον Φεβρουάριο, η Sriram έκανε κράτηση στο σπίτι για να καταφέρει επιτέλους να επικοινωνήσει με τον κάτοχο του λογαριασμού, γράφοντας του «Σταμάτα να καταχωρείς εκ νέου αυτό το ακίνητο, δεν είσαι εξουσιοδοτημένος να το υπενοικιάζεις», εκείνις της απάντησε: «Αγαπητή Νικίτα, καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ. Θα περάσεις υπέροχα εδώ»...

Και μπορεί οι καταχωρήσεις να σταμάτησαν για λίγο καιρό, όμως, μετά ο εφιάλτης επέστρεψε.

Σύμφωνα με τη μήνυση της 31χρονης, οι καταχωρήσεις των ακινήτων της δεν συνοδεύονταν από σχετικές φωτογραφίες, ενώ δινόταν και ψευδής διεύθυνση, περίπου ένα μίλι μακριά από την πραγματική τοποθεσία.

Αν και η Sriram σκέφτηκε να αλλάξει τις κλειδαριές, δεν ήθελε να παραβιάσει τους όρους της μίσθωσης, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Αντ' αυτού, υπέβαλε αίτηση έξωσης μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λος Άντζελες και κατέθεσε εξώδικο στον δικηγόρο του Jarzabek, ανέφερε η εφημερίδα.

Τι απαντά το AirBnB και πόσα χρήματα έχασε η γυναίκα σε αυτή την περιπέτεια

Καθ' όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, το ακίνητο συνέχισε να ενοικιάζεται με νέο λογαριασμό, μια εταιρεία ενοικίασης που ονομάζεται Monthier, η οποία έχει και άλλες καταχωρήσεις σε όλο το Λος Άντζελες.

Η Sriram είπε στους Times ότι τελικά κατέφυγε στο να εμφανίζεται στο ακίνητο για να προειδοποιεί τους επισκέπτες για την κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η Airbnb δεν της άφησε άλλη επιλογή.

«Ένιωθα απαίσια. Δεν ήθελα να καταστρέψω τις διακοπές τους, αλλά αυτή ήταν η μόνη μου λύση, ειδικά από τη στιγμή που η AirBnB δεν μας παρείχε καμία βοήθεια σε όλο αυτό». Από την πλευρά της ο κολοσσός μίσθωσης ακινήτων σε όλον τον κόσμο επιβεβαίωσε στους Times ότι η καταχώρηση δεν είναι πλέον ενεργή και ο λογαριασμός που σχετίζεται με τον Jacobs έχει διαγραφεί.

Στο πλαίσιο της μήνυσης, η Sriram ζήτησε από την Airbnb πληροφορίες για τον Jarzabek, ανακαλύπτοντας ότι ο αριθμός τηλεφώνου που είχε καταχωρηθεί για τον Jacobs ήταν ένας βρετανικός αριθμός, σύμφωνα με τους Times. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αναρτήσεις στο Instagram δείχνουν τον Jarzabek να εμφανίζεται σε παμπ του Λονδίνου με το όνομα Nick Diver.

«Εάν η πόλη δεν μπορεί να βρει πώς να πατάξει την Airbnb, θα πρέπει να απαγορεύσει την πλατφόρμα μέχρι να μπορέσει να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για τη διαχείρισή της», δήλωσε η Sriram (και με το δίκιο της).

Για την ιστορία και σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ο πονηρός νοικάρης σταμάτησε να πληρώνει ενοίκιο αφού η Sriram κατέθεσε την αίτηση έξωσης. Ας σημειωθεί ότι η γυναίκα εκτιμά ότι έχει χάσει γύρω στις 100.000 δολάρια φέτος σε υλικές ζημιές, νομικά έξοδα και χαμένα ενοίκια.

Η αγωγή παράνομης κράτησης της Sriram εγκρίθηκε πρόσφατα, επιτρέποντάς της να προχωρήσει σε έξωση, ενώ σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα έχει λάβει επίσης δικαστικό ένταλμα κατοχής, το οποίο επιτρέπει στον τοπικό σερίφη να αναλάβει τον έλεγχο του ακινήτου και να της το επιστρέψει. Ωστόσο, υπάρχει λίστα αναμονής αρκετών μηνών για να εξυπηρετηθεί από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Με στοιχεία από Business Insider, Los Angeles Times

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.