Κοσμος

Ισραηλινά τανκς στο κέντρο της Ράφα καθώς το Τελ-Αβίβ συνεχίζει το σφυροκόπημα

Σήμερα η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
τανκς, σημαια, στρατιωτες, ερημος
Ισραηλινά τανκς αναπτύχθηκαν στις δυτικές γειτονιές της Ράφα και πήραν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ © ΕΡΑ/ABIR SULTAN

Ισραηλινά τανκς αναπτύχθηκαν στις δυτικές γειτονιές και πήραν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα

Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα για πρώτη φορά την Τρίτη, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, τρεις εβδομάδες μετά τη χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια καταδίκη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1l7a7ujr1sh)

Ράφα: 45 νεκροί μετά από βομβαρδισμό σε καταυλισμό προσφύγων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα τανκς εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφα χωρίς να σχολιάσει τις αναφορές για προέλαση στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικές επιδρομές και πυρά τανκς, συνεχίζοντας την επίθεσή παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον βομβαρδισμό της Κυριακής που πυρπόλησε έναν καταυλισμό προσφύγων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 άτομα, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.

Ισραηλινά τανκς αναπτύχθηκαν στις δυτικές γειτονιές και πήραν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από τους κατοίκους. Την Τρίτη, μάρτυρες ανέφεραν μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και τρομοκρατών της Χαμάς στην ίδια περιοχή.

Israeli airstrike on camp for displaced Palestinians kills 35 in Rafah

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα οχήματα με τηλεχειρισμό

Μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός φαινόταν να χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα οχήματα με τηλεχειρισμό χωρίς πλήρωμα μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, τανκς είχαν περικυκλώσει την πόλη Ράφα και εισήλθαν σε ορισμένες από τις ανατολικές συνοικίες της, αλλά δεν είχαν εισέλθει ακόμη στο κέντρο της πόλης.

Μετά την επίθεση της Κυριακής το βράδυ σε έναν καταυλισμό όπου είχαν βρει καταφύγιο οικογένειες από την υπόλοιπη Γάζα, οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του Παγκόσμιου Δικαστηρίου για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ.

Οι κάτοικοι είπαν ότι η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, η σκηνή του φονικού χτυπήματος της Κυριακής, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται σφοδρά.

«Πύραυλοι από τανκ πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα μετά από ολονύχτια μάχη», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω chat.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1l7fbyh9ie1)

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την διεθνή κατακραυγή

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που διέταξε παύση εχθροπραξιών, με το επιχείρημα ότι η απόφαση του δικαστηρίου του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνωρίζουν επίσημα παλαιστινιακό κράτος σήμερα, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένο μετά από περισσότερους από επτά μήνες σύγκρουσης στη Γάζα.

Τα τρία έθνη χαρακτήρισαν την απόφασή τους ως έναν τρόπο να επιταχύνουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση αφού τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.