Κοσμος

Μαργκερίτ Αλιμπέρ: Η Γαλλίδα πόρνη και δολοφόνος του Άραβα εκατομμυριούχου συζύγου της που αθωώθηκε

Μια δολοφονία στο ξενοδοχείο Savoy που έμεινε ατιμώρητη

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαργκερίτ Αλιμπέρ: Η Γαλλίδα πόρνη και δολοφόνος του συζύγου της που αθωώθηκε
Μαργκερίτ Αλιμπέρ: Η Γαλλίδα πόρνη και δολοφόνος του συζύγου της που αθωώθηκε

Μαργκερίτ Αλιμπέρ: Η ερωμένη του πρίγκιπα Εδουάρδου που οι αρχές ήθελαν να αθωωθεί, αφού μια καταδίκη για φόνο ήταν καταστροφική για το βρετανικό Στέμμα

Τον Ιούλιο του 1923, η Μαργκερίτ Αλιμπέρ και ο σύζυγός της ο Αλή Φάμι που ήταν Αιγύπτιος «αριστοκράτης», (οι Φάμι δεν ήταν ευγενείς, αλλά θεωρούνταν αριστοκράτες λόγω της αμύθητης περιουσίας τους), έκαναν διακοπές στο Λονδίνο και έμεναν στο πολυτελές ξενοδοχείο Savoy, στις όχθες του Τάμεση. Η Μαργκερίτ Αλιμπέρ είχε δει την οπερέτα «Η Εύθυμη Χήρα» μαζί με τον άντρα της εκείνο το βράδυ και ο τίτλος σύντομα θα της ταίριαζε απόλυτα. Στο ξενοδοχείο είχαν άλλον έναν από τους τακτικούς καβγάδες τους.

Όταν ο Αλή γύρισε την πλάτη του, η Μαργκερίτ Αλιμπέρ τον πυροβόλησε στο κεφάλι, το λαιμό και την πλάτη. Ο Αλή πέθανε από τα τραύματά του μια ώρα μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και η Μαργκερίτ συνελήφθη από τη Αστυνομία για φόνο. Σε αντίθεση με πολλούς πλούσιους σήμερα που αποφυλακίζονται με εγγύηση αν και κατηγορούνται για βίαια εγκλήματα, η Μαργκερίτ έμεινε υπό κράτηση κατηγορούμενη για φόνο.

Μαργκερίτ Αλιμπέρ
Μαργκερίτ Αλιμπέρ © ObsoleteOddity/Youtube

Η Μαργκερίτ Αλιμπέρ και ο Αλή, που κινούνταν στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους, είχαν εμφανιστεί επίσημα ως ζευγάρι ένα χρόνο νωρίτερα στο Παρίσι, όπου ζούσε η Μαργκερίτ. Ο Αλή, δέκα χρόνια νεότερός της, ήταν ερωτευμένος μαζί της από την αρχή, ενώ η Μαργκερίτ Αλιμπέρ είχε θαμπωθεί από τα πλούτη του. Μετά τον γάμο σε μια ισλαμική τελετή τον Ιανουάριο του 1923, η Μαργκερίτ Αλιμπέρ μετακόμισε στην Αίγυπτο για να είναι με τον σύζυγό της. Αμέσως άρχισε να νιώθει ασφυξία κάτω από έναν ασύλληπτο βαθμό ελέγχου από τον σύζυγό της σε μια χώρα που της ήταν ξένη.

Μαργκερίτ Αλιμπέρ
Μαργκερίτ Αλιμπέρ © ObsoleteOddity/Youtube

Στην Αγγλία, η Μαργκερίτ Αλιμπέρ κέρδισε εύκολα τη συμπάθεια του κόσμου. Η Αίγυπτος, πρώην αποικία της Βρετανίας, είχε μόλις κηρύξει την ανεξαρτησία της. Αυτό έκανε τους λευκούς Βρετανούς της ανώτερης τάξης να θεωρούν τους Αιγύπτιους ταραχοποιούς και βιβλία της εποχής έγραφαν ότι η πολυγαμία στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, συνδεόταν με τη σοδομία και την τότε παράνομη ομοφυλοφιλία. Όταν ξεκίνησε η δίκη, οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίληψης ότι η λευκή Μαργκερίτ ήταν θύμα ενός έγχρωμου άνδρα.

Η Μαργκερίτ Αλιμπέρ εμφανίστηκε στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 1923. Οι δημοσιογράφοι τη χαρακτήρισαν συμπαθή και τον Αλή κτηνώδη. Η Μαργκερίτ εξήγησε την αγενή μεταχείριση του συζύγου της. Αυτό περιλάμβανε ισχυρισμούς της ότι από βίαιη σεξουαλική επαφή μαζί του είχε αποκτήσει αιμορροΐδες. Η υπεράσπισή της ήταν ότι ο σύζυγός της είχε προσπαθήσει να τη στραγγαλίσει και στη συνέχεια προχώρησε προς το μέρος της με ένα πιστόλι. Του πήρε το όπλο, το έστρεψε στο κεφάλι του και πυροβόλησε.

Μαργκερίτ Αλιμπέρ
Η Μαργκερίτ Αλιμπέρ στο πορνείο © ObsoleteOddity/Youtube

Ο συνήγορός της, σερ Έντουαρντ Μάρσαλ Χολ, απεικόνισε τον Φάμι ως έναν βίαιο σύζυγο με αφύσικες σεξουαλικές ορέξεις και βασίστηκε σε ρατσιστικά και ξενοφοβικά στερεότυπα για να σκιαγραφήσει το θύμα ως κακοποιό. Ο δικαστής απαγόρευσε στην εισαγγελία το δικαίωμα να παρουσιάσει το ιστορικό της Μαργκερίτ και τις σχέσεις της με άλλους άνδρες. Αυτό ήταν καθοριστικό για την έκβαση της δίκης!

Η Μαργκερίτ Αλιμπέρ είχε υπάρξει «συνοδός πολυτελείας» και πρώην έφηβη πόρνη στο Παρίσι και το Μπορντό. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Εδουάρδος, τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας (που αργότερα παντρεύτηκε την Αμερικανίδα κ. Σίμπσον και αρνήθηκε τον θρόνο), βρισκόταν στη Γαλλία με τον Βρετανικό Στρατό. Ενώ ήταν σε άδεια στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1917, γνώρισε μέσα από αριστοκρατικούς κύκλους τη 24χρονη εταίρα Μαργκερίτ Αλιμπέρ και ενθουσιάστηκε. Η Μαργκερίτ ήταν κόρη ενός ταξιτζή και μιας καθαρίστριας και είχε μείνει έγκυος όταν ήταν έφηβη κι εργαζόταν ως οικιακή βοηθός. Το μωρό της ανατράφηκε από θετή μητέρα και η Μαργκερίτ στράφηκε στη ζωή της πόρνης για να επιβιώσει.

Μαργκερίτ Αλιμπέρ
Μαργκερίτ Αλιμπέρ © ObsoleteOddity/Youtube

Για 18 μήνες, ο Εδουάρδος και η Μαργκερίτ Αλιμπέρ ήταν εραστές και συναντιόντουσαν όποτε μπορούσε ο Πρίγκιπας να δραπετεύσει στο Παρίσι, όπου έπιναν σαμπάνια και πήγαινανε βόλτα στην πόλη με τη Ρολς Ρόις του. Στην κορύφωση της σχέσης τους, ο Εδουάρδος της έστειλε 20 περίπου επιστολές που υπέγραφε με το αρχικό «Ε» αποκαλώντας την «mon bébé» και αποκαλύπτοντας άλλες προσωπικές πληροφορίες. Όταν ο Εδουάρδος διέκοψε τη σχέση τους για να επικεντρωθεί στη νέα του Αγγλίδα ερωμένη, ζήτησε από την Αλιμπέρ να καταστρέψει τις επιστολές του, αλλά εκείνη αρνήθηκε και άρχισε να τον εκβιάζει ζητώντας 100.000 λίρες -9 εκατομμύρια λίρες σήμερα. Αλλά σύντομα, το 1922, η Αλιμπέρ γνώρισε τον νεαρό Αιγύπτιο πλέι μπόι πολυεκατομμυριούχο Αλή Φάμι Μπέη.

Όταν όμως δημοσιοποιήθηκαν τα νέα για τη δολοφονία του Φάμι και τη σύλληψη της Αλιμπέρ, το παλάτι πανικοβλήθηκε. Αν η εισαγγελία χρησιμοποιούσε το παρελθόν της για να τη σκιαγραφήσει ως μια δόλια πόρνη ικανή να δολοφονήσει, η φήμη του Πρίγκιπα της Ουαλίας θα αμαυρωνόταν. Η αποκάλυψη ότι γλεντούσε πίνοντας σαμπάνια με μια παριζιάνα πόρνη ενώ οι στρατιώτες υπέφεραν στα χαρακώματα θα ήταν καταστροφική. Ένας πρώην εραστής της στάλθηκε στη φυλακή για να τη συναντήσει και έκανε συμφωνία μαζί της ότι δε θα εμφάνιζε τις επιστολές του Εδουάρδου. Οι αρχές ήθελαν να αθωωθεί η Αλιμπέρ. Μια καταδίκη για φόνο θα ήταν καταστροφική για το Στέμμα.

Μαργκερίτ Αλιμπέρ
© ObsoleteOddity/Youtube

Αν και ο δικαστής είπε στους ενόρκους ότι η κατάπτυστη συμπεριφορά ενός άνδρα δε μπορούσε να δικαιολογήσει τη δολοφονία του, η Μαργκερίτ Αλιμπέρ παρουσιάστηκε ως θύμα, κυρίως λόγω της εξυπνάδας της. Δεν καταλάβαινε καθόλου αγγλικά και σιωπούσε, ήταν σαν ένα φοβισμένο πλάσμα. Χρειαζόταν διερμηνέα κι εμφανίστηκε ντυμένη στα μαύρα ως μια απελπισμένη λευκή γυναίκα που έπρεπε να σωθεί από τα νύχια ενός βάναυσου συζύγου. Η ίδια η μαρτυρία της ήταν βουτηγμένη στον ρατσισμό. Προσπάθησε να εξυψώσει την υπόληψή της αμαυρώνοντας την υπόληψη του Αλή. Ισχυρίστηκε ότι την ανάγκαζε να έχει επαφές με άλλους μη λευκούς άντρες, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων υπηρετών του.

Ένας Αιγύπτιος δικηγόρος εκπροσώπησε την αδελφή και τον κουνιάδο του Αλή στο δικαστήριο. Τα στοιχεία του περιλάμβαναν μια ένορκη δήλωση από δύο άτομα της οικογένειας Φάμι που ισχυρίζονταν ότι η Μαργκερίτ είχε σχέδιο να αποκτήσει τα χρήματα του Αλή και αυτό ήταν το οικονομικό κίνητρο για τον φόνο. Ο δικηγόρος προσπάθησε να προσβάλει τον χαρακτήρα της Μαργκερίτ ισχυριζόμενος ότι ήταν μια «ζωηρή» γυναίκα.

Μαργκερίτ Αλιμπέρ
Μαργκερίτ Αλιμπέρ © ObsoleteOddity/Youtube

Το δικαστήριο αθώωσε τη Μαργκερίτ Αλιμπέρ μετά από διαβούλευση μιας ώρας. Τα πρωτοσέλιδα σε όλη την Αγγλία και τη Γαλλία γιόρτασαν τη νίκη της. Η αντίδραση των Αιγυπτίων για την απόφαση της δίκης ήταν μια γραπτή διαμαρτυρία από δικηγόρους του Καϊρου. Η εθνικιστική Κεντρική Επιτροπή Γυναικών έστειλε μια επιστολή κατηγορώντας την υπεράσπιση της Μαργκερίτ και τον βρετανικό Τύπο για «σκόπιμη εκστρατεία εχθρότητας…για να δικαιολογήσουν τη βρετανική αποικιακή πολιτική».

Μετά τη δίκη, η Μαργκερίτ Αλιμπέρ μετακόμισε σε ένα κτίριο απέναντι από το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, όπου πέρασε την υπόλοιπη ζωή της έως το 1971 που πέθανε. Το μόνο πραγματικό πλήγμα για εκείνη μετά τη δολοφονία του Αλή, ήταν η αποτυχία να εξασφαλίσει τα περιουσιακά του στοιχεία από την οικογένειά του επειδή ένα δικαστήριο στην Αίγυπτο απέρριψε την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου. Μια άλλη συνέπεια της δολοφονίας του Αλή ήταν η αντίληψη των διαφυλετικών σχέσεων στην Αγγλία μεταξύ λευκών και Αράβων. «Ανεξάρτητα από το τι λένε οι μυθιστοριογράφοι», έγραψε μια εφημερίδα, «οι μικτοί γάμοι είναι τελικά μια πικρή απογοήτευση».

Marguerite Alibert Wikipedia Marguerite Marie Alibert (9 December 1890 – 2 January 1971[1][2][3]), also known as Maggie...

Posted by Curiosidades do mundo on Thursday, October 10, 2019

Σχετικά με την υπόθεση αυτή ο πρώην δικαστής και συγγραφέας Άντριου Ρόουζ έγραψε το 2013 το βιβλίο «The Prince, the Princess and the Perfect Murder».
Στο διαδίκτυο υπάρχει το ντοκιμαντέρ «Death of a Prince: Murder at the Savoy, 1923» και άλλα σχετικά ντοκιμαντέρ.

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.