Κοσμος

Νετανιάχου για το χτύπημα στη Ράφα: Κάτι πήγε τραγικά στραβά

«Διερευνούμε το περιστατικό και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, διότι αυτή είναι η πολιτική μας», ανέφερε

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Mπενιαμίν Νετανιάχου: Κάτι πήγε τραγικά στραβά

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της Ράφα στη νότια Γάζα που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους δεν είχε σκοπό να προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων και θα διερευνηθεί.

«Στη Ράφα, έχουμε ήδη εκκενώσει περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους που δεν είναι μαχητές και παρά τις μέγιστες προσπάθειές μας να μην βλάψουμε αμάχους, κάτι δυστυχώς πήγε τραγικά στραβά», είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο που διακόπηκε από φωνές βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Διερευνούμε το περιστατικό και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, διότι αυτή είναι η πολιτική μας», ανέφερε

«Για εμάς είναι τραγωδία, για τη Χαμάς (είναι) στρατηγική», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση. «Δεν σκοπεύω να σταματήσω τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει. Εάν υποχωρήσουμε, η σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου) θα ξανασυμβεί», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου.

Γάζα: Ο ΟΗΕ ζητεί από το Ισραήλ πλήρη και διαφανή έρευνα

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ τη διενέργεια "πλήρους και διαφανούς" έρευνας μετά το ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, από το οποίο σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Καταδικάζω τις χθεσινοβραδινές ισραηλινές επιδρομές που έπληξαν σκηνές εκτοπισμένων» στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγραψε σε ανακοίνωση ο Τορ Βένεσλαντ. «Ζητώ από τις ισραηλινές αρχές να διενεργήσουν πλήρη και διαφανή έρευνα και να λάβουν άμεσα μέτρα για την καλύτερη προστασία των αμάχων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης καταδίκασε «τις φρικτές νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές» σε καταυλισμό στη Ράφα, εκφράζοντας αποτροπιασμό που «το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έχοντας πλήρη ατιμωρησία και περιφρονώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ)».

Η εντολή του CIJ, της πλέον ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, στις 24 Μαΐου, που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα «πρέπει να εφαρμοστεί κατεπειγόντως εάν θέλουμε να επικρατήσει η διεθνής τάξη», δήλωσε ο Μούσα Φάκι Μαχαμάτ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ