Κοσμος

Κοινό άρθρο Μακρόν - Σολτς: Η Ευρώπη μας είναι θνητή και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση

Μανιφέστο ενόψει ευρωεκλογών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024: Κοινό άρθρο Μακρόν - Σολτς για το διακύβευμα τους
© EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ευρωεκλογές 2024: Κοινό άρθρο Εμμανούελ Μακρόν - Όλαφ Σολτς για το διακύβευμα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησαν σε κοινό άρθρο γνώμης για τους Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλει δραματικές προσπάθειες για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, διαφορετικά κινδυνεύει να δει τον τρόπο ζωής της να υπονομεύεται.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ήταν περαιτέρω προσπάθειες για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα, αφήνοντας όμως τα ακριβή μέσα για να γίνει αυτό στα κράτη μέλη, έγραψαν, σε κάτι που φάνηκε να είναι μια ώθηση για τη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.

Οι ηγέτες προέτρεψαν επίσης τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ολοκληρώσουν την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά με την καθιέρωση κοινών πλαισίων αφερεγγυότητας, φορολογίας και επενδύσεων.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε οικοδομήσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο», έγραψαν στο άρθρο τους.

Μακρόν - Σολτς: Το κοινό άρθρο στους Financial Times

«Σε λίγες εβδομάδες, εμείς οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουμε να καθορίζουμε την ατζέντα μας για την επόμενη θητεία στην ΕΕ. Κοιτάζοντας πίσω στις προκλήσεις των τελευταίων πέντε ετών - είτε πρόκειται για την πανδημία, είτε για τον συνεχιζόμενο ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, είτε για τις αυξανόμενες γεωπολιτικές μετατοπίσεις - είναι σαφές: η Ευρώπη βιώνει την Zeitenwende της. Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε οικοδομήσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο. Η Ευρώπη μας είναι θνητή και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση.

Η ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς μας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς, παράλληλα με την επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας και της ψηφιακής μετάβασης βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων. Για τον σκοπό αυτό, η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν σήμερα μια νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα για την επόμενη θητεία της ΕΕ.

Η Ευρώπη πρέπει να ευδοκιμήσει ως ισχυρός βιομηχανικός και τεχνολογικός ηγέτης παγκόσμιας κλάσης, υλοποιώντας παράλληλα τη φιλοδοξία να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης για την ανάπτυξη των αγορών, των βιομηχανιών και των καλών θέσεων εργασίας του μέλλοντος.

Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις κοινές φιλοδοξίες, η Γερμανία και η Γαλλία είναι πεπεισμένες ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, περισσότερη ενιαία αγορά, περισσότερες επενδύσεις, πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού και λιγότερη γραφειοκρατία.

Μαζί, θα υποστηρίξουμε την ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ και τη μείωση των κρίσιμων εξαρτήσεών μας, αξιοποιώντας παράλληλα με την επιτυχή εφαρμογή της ατζέντας που αναπτύχθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών τον Μάρτιο του 2022. Με μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική, μπορούμε να καταστήσουμε δυνατή την ανάπτυξη και την εξάπλωση βασικών τεχνολογιών του αύριο, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές τεχνολογίες, το διάστημα, το 5G/6G, οι βιοτεχνολογίες, οι τεχνολογίες καθαρού μηδενός, η κινητικότητα και τα χημικά προϊόντα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως και να επιταχύνουμε σημαντικά τα υφιστάμενα μέσα της ΕΕ, από σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έως τον ρόλο των δημόσιων συμβάσεων, εξετάζοντας μια πιο στρατηγική προσέγγιση σε σχετικούς τομείς, και να εκσυγχρονίσουμε τους κανόνες ανταγωνισμού μας ενόψει της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Ζητούμε την ενίσχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της ΕΕ με την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας αιχμής και των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και την υγεία.

Ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης είναι η ενιαία αγορά, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη της με μια εκσυγχρονισμένη ενιαία αγορά, μειώνοντας τον κατακερματισμό και τα εμπόδια, προωθώντας τη συνδεσιμότητα, ενισχύοντας τις δεξιότητες, προωθώντας την κινητικότητα και τη σύγκλιση.

Ζητάμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης της γραφειοκρατίας για την επίτευξη απλούστερων και ταχύτερων διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις επιχειρήσεις μας κατά 25%. Η υπόσχεση αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με συγκεκριμένη νομοθεσία. Οι αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας χρειάζονται επίσης ένα νέο ξεκίνημα.

Θα υποστηρίξουμε από κοινού μια φιλόδοξη, ισχυρή, ανοικτή και βιώσιμη ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική που θα επιτρέπει δίκαιες εμπορικές συμφωνίες και θα προωθεί τα συμφέροντα της ΕΕ, θα δημιουργεί αμοιβαίες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά και σαφείς ισότιμους όρους ανταγωνισμού με τους εμπορικούς μας εταίρους. Η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει υπέρμαχος του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και να ενεργεί υπέρ του θεμιτού ανταγωνισμού.

Θα απεξαρτήθουμε πλήρως από τον άνθρακα τα ενεργειακά μας συστήματα. Και θα το επιτύχουμε αυτό σε μια πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη αγορά, ενώ θα σεβόμαστε τις εθνικές επιλογές σχετικά με το αντίστοιχο ενεργειακό μείγμα. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος - και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερη κυριαρχία.

Τέλος, οι συλλογικές μας επενδυτικές προσπάθειες, ιδιωτικές και δημόσιες, πρέπει να αντιστοιχούν στις φιλοδοξίες μας. Πρέπει να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό των κεφαλαιαγορών μας. Πάρα πολλές εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους στρέφονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάρα πολλές ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις επενδύονται στο εξωτερικό και όχι στις πιο υποσχόμενες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας. Για να κινητοποιήσουμε τις αναγκαίες επενδύσεις πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά με πυρήνα την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών, αντιμετωπίζοντας τον κατακερματισμό και εξασφαλίζοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων, να βελτιώσουμε τη σύγκλιση και την αποτελεσματικότητα της εποπτείας των κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ, να εναρμονίσουμε τις σχετικές πτυχές των πλαισίων εταιρικής αφερεγγυότητας και του φορολογικού δικαίου, να απλοποιήσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναπτύξουμε ένα απλό και αποτελεσματικό διασυνοριακό επενδυτικό και αποταμιευτικό προϊόν για όλους. Οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να συμβαδίζουν. Θα πρέπει να καταστήσουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατάλληλο για το μέλλον και να δώσουμε περαιτέρω προτεραιότητα στις επενδύσεις σε μετασχηματιστικές δαπάνες και στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστούμε για την εισαγωγή νέων "ιδίων πόρων", όπως συμφωνήθηκε το 2020.

Μαζί, καλούμε να θέσουμε αυτό το θεματολόγιο στο επίκεντρο της επόμενης θητείας. Η ΕΕ είναι το κοινό μας μέλλον».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;
Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.