Κοσμος

Λεπέν σε Μελόνι: Να γίνουμε η δεύτερη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο

Σε διαρκή κινητικότητα ο χώρος της άκρας δεξιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lepen
Μαρίν Λεπέν/ ©EPA/MARTIN DIVISEK

Mαρίν Λεπέν: Κάλεσμα σε Τζόρτζια Μελόνι για συμμαχία ενόψει και μετά τις ευρωεκλογές 

Η Γαλλίδα ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν καλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια δεξιά «υπερομάδα» που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λεπέν: Ήρθε η στιγμή να ενωθούμε

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, είπε: «Είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει».

Η Μελόνι, η οποία επίσης φλερτάρεται από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι συμμετέχει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Η έκκληση της Λεπέν έρχεται λίγες μέρες αφότου η ομάδα ID απέβαλε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Μελόνι στην ιταλική κυβέρνηση.

Σε τέσσερα κομμάτια η ακροδεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα ακροδεξιά κόμματα χωρίζονται επί του παρόντος σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι πώς θα μπορούσαν να κινηθούν στη συνέχεια. Αν συνασπίζονταν -κάτι που φαίνεται ακόμα απίθανο-, θα μπορούσαν να είναι η Νο 2 δύναμη στη Βουλή.

Οι τελευταίες προβλέψεις δίνουν 68 θέσεις στο ID και 71 για το ECR, άθροισμα 139 βουλευτών σε σύνολο 720. Το AfD βρίσκεται σε πορεία για 17 έδρες και το ανεξάρτητο ουγγρικό κόμμα Fidesz έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 θέσεις φαίνεται να μπορεί να έχει η (διαιρεμένη σήμερα) ακροδεξιά.

Το Poll of Polls του POLITICO βάζει την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε καλό δρόμο για να κερδίσει 174 έδρες, με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκρατικούς να κατευθύνονται προς τις 144 έδρες.

Με πληροφορίες από Guardian 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.