Κοσμος

Μιλένιαλ άγιος: Η καθολική εκκλησία αγιοποιεί 15χρονο αγόρι

Στον Κάρλο Ακούτις αποδόθηκε ένα δεύτερο μεταθανάτιο θαύμα και κάπως έτσι συμπληρώνονται τα προαπαιτούμενα για την αγιοποίησή του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς ένα αγόρι έφτασε να θεωρείται άγιος από την Καθολική Εκκλησία, ποιες οι προϋποθέσεις και πόσα θαύματα πρέπει να συμβούν 

Ο Κάρλο Ακούτις, ένας έφηβος που γεννήθηκε στο Λονδίνο και πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 15 ετών, πρόκειται να γίνει ο πρώτος millennial άγιος της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Ακούτις ήταν ένα παιδί – θαύμα της πληροφορικής που βοήθησε στη διάδοση της ρωμαιοκαθολικής διδασκαλίας στο διαδίκτυο πριν από το θάνατό του το 2006. Την Πέμπτη, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε ότι ένα δεύτερο μεταθανάτιο θαύμα αποδόθηκε στον Acutis, προκρίνοντας τον έφηβο για αγιοποίηση.

Πώς φτάσαμε όμως στο να πάρει προβάδισμα ένα αγόρι για... άγιος; Ο Ακούτις γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1991 πριν μετακομίσει στο Μιλάνο με τους Ιταλούς γονείς του, τον Andrea Acutis και την Antonia Salzano, όταν ήταν παιδί.

Από τους 912 ανθρώπους που αγιοποιήθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, η πιο πρόσφατη ημερομηνία γέννησης τους ήταν το 1926.

Η Σαλζάνο είχε δηλώσει παλαιότερα στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι από την ηλικία των τριών ετών ο γιος της ζητούσε να επισκεφθεί εκκλησίες που περνούσαν στο Μιλάνο και δώριζε το χαρτζιλίκι του σε φτωχούς ανθρώπους της πόλης.

Είπε ότι ο Acutis προσφερόταν επίσης να υποστηρίξει συμμαθητές των οποίων οι γονείς έπαιρναν διαζύγιο, ενώ ήταν ο υπερασπιστής παιδιών με αναπηρία ή κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν μπούλινγκ στο σχολείο. Ο έφηβος επίσης πήγαινε φαγητό και χάριζε υπνόσακους στους άστεγους του Μιλάνου.

Πώς γίνεται κάποιος άγιος;

Ο νεαρός είχε μάθει μόνος του να φτιάχνει κώδικα όταν ήταν ακόμη στο δημοτικό, πριν αρχίσει να φτιάχνει τα δικά του σάιτ για λογαριασμό καθολικών οργανώσεων, ενώ είχε «στήσει» και έναν ιστότοπο, ο οποίος κατέγραφε θαύματα απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ασίζης Domenico Sorrentino δήλωσε: «Ο Acutis είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ανθρωπότητας. Η Εκκλησία της Ασίζης γιορτάζει. Σκοπεύω να φτάσω στην Ασίζη σήμερα το βράδυ για να ευχαριστήσω τον Κύριο σε μια  γιορτή. Αλλά από τώρα εντάσσομαι στους πιστούς που βρίσκονται στο προσκύνημα για μια προσευχή δοξολογίας».

Στον καθολικισμό οι άνθρωποι μπορούν να προσευχηθούν σε αποθανόντες που πιστεύουν ότι βρίσκονται στον ουρανό για να ζητήσουν να μιλήσουν στον Θεό εκ μέρους τους, όπως για παράδειγμα να ζητήσουν τη θεραπεία ενός οικείου τους από ασθένεια ή τραυματισμό.

Εάν το εν λόγω πρόσωπο φαίνεται στη συνέχεια να σημειώνει μια απροσδόκητη ανάρρωση, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως θαύμα από το Βατικανό. Εάν δύο θαύματα αποδοθούν σε ένα αποθανόν πρόσωπο και εγκριθούν από τον Πάπα, τότε πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει άγιος.

Πόσα θαύματα χρειάζονται κατά τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία

Ο Άκουτις πήρε τον δρόμο προς την... αγιοσύνη, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε ένα θαύμα που του αποδόθηκε: ένα επτάχρονο αγόρι από τη Βραζιλία ανάρρωσε από μια σπάνια παγκρεατική διαταραχή αφού ήρθε σε επαφή με ένα από τα μπλουζάκια του έφηβου. Ένας ιερέας είχε επίσης προσευχηθεί στον Άκουτις για λογαριασμό του παιδιού.

Η ειδική μονάδα της Καθολικής Εκκλησίας για την εξέταση της εγκυρότητας των θαυμάτων, που ονομάζεται Ιατρικό Συμβούλιο της Συνόδου των Αγίων Υποθέσεων, διερεύνησε πρόσφατα τους ισχυρισμούς ότι μια γυναίκα από την Κόστα Ρίκα ανάρρωσε ως εκ θαύματος μετά από ατύχημα με ποδήλατο στη Φλωρεντία το 2022.

Η Valeria Valverde, 21 ετών, υποβλήθηκε σε επείγουσα κρανιοτομή για να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλό της και η οικογένειά της ενημερώθηκε ότι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αναφέρθηκε.

Η μητέρα της πήγε να προσευχηθεί για την ανάρρωση της κόρης της στον τάφο του Άκουτις στην πόλη Assisi της Ουμβρίας έξι ημέρες αργότερα.

Η εκκλησία ανέφερε ότι την ίδια ημέρα, η Βαλβέρδε άρχισε να αναπνέει χωρίς αναπνευστήρα και ανέκτησε τη χρήση των άνω άκρων της και την ομιλία της.

Πήρε εξιτήριο από την εντατική 10 ημέρες αργότερα και οι εξετάσεις έδειξαν ότι η θλάση στον εγκέφαλό της είχε εξαφανιστεί, σύμφωνα με τις αναφορές.

Με στοιχεία από τον Guardian