- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Politico: Τα ονόματα για το πόστο του Έλληνα επιτρόπου στη νέα Κομισιόν
Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι σύντομα και πάλι διαθέσιμες μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα. Ποια χώρα θα πάρει τη θέση του πανίσχυρου Επιτρόπου Εμπορίου και θα επιβλέπει τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο της ΕΕ με την Κίνα; Θα εξασφαλίσουν οι Πολωνοί ένα νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο άμυνας για να τα βάλουν με τους τους Ρώσους; Και ποιος θα αναλάβει να αστυνομεύει αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google ως ο επόμενος επικεφαλής της Ευρώπης για τον ανταγωνισμό;
Πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία
Κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ παίρνει μια θέση επιτρόπου στο άκρως πολιτικό μετεκλογικό διαχωρισμό, αλλά υπάρχει μάχη με νύχια και με δόντια για να καθοριστεί ποιος θα πάρει τι. Το εμπόριο και ο ανταγωνισμός είναι τα χαρτοφυλάκια με τις γαλάζιες λωρίδες με πραγματική ισχύ- εκείνα που αφορούν τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την πολυγλωσσία είναι το φιλί του θανάτου.
Στο άρθρο σημειώνει ότι η μάχη μαίνεται στο παρασκήνιο, καθώς καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ δικαιούται μια θέση επιτρόπου, αλλά τα πιο επίζηλα πόστα -και τα πιο ισχυρά- είναι εκείνα των επιτρόπων εμπορίου και ανταγωνισμού, ενώ τα πιο αδύναμα θεωρούνται εκείνα του αθλητισμού, της παιδείας και της πολυγλωσσίας.
Την τελευταία φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους - έναν άνδρα και μια γυναίκα. Εάν επιστρέψει για δεύτερη θητεία, μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διαδικασία.
Politico: Αυτά είναι τα όνοματα που ακούγονται
Το Politico παραθέτει πληροφορίες για τους πιθανούς υποψηφίους από κάθε χώρα και αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνει ότι ακούγονται τα ονόματα των:
Μαργαρίτη Σχοινά (αντιπροέδρου της Κομισιόν)
Νίκης Κεραμέως (υπουργού Εσωτερικών)
Σταύρου Παπασταύρου (πρώην υπουργού Επικρατείας) και
Γιώργου Γεραπετρίτη (υπουργού Εξωτερικών),
που όλοι τους προέρχονται από τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Το άρθρο σημειώνει ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε ένα εκ των αρμόδιων για τη Μετανάστευση και την Άμυνα πόστων και «ακούει», όπως λέει, ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρατήσει στις Βρυξέλλες τον Μαργαρίτη Σχοινά, ιδιαίτερα αν ανανεώσει τη θητεία της η φον ντερ Λάιεν.