Κοσμος

Ο Ρόμπερτ Φίτσο «έχει τις αισθήσεις του και επικοινωνεί με το περιβάλλον»

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρόμπερτ Φίτσο: Έχει τις αισθήσεις του και επικοινωνεί με το περιβάλλον - Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο υποβλήθηκε σε επαναληπτική αξονική τομογραφία της κοιλιακής χώρας, συνεχίζει να έχει τις αισθήσεις του και επικοινωνεί με το περιβάλλον του, δήλωσαν σήμερα οι θεράποντες ιατροί του, ενώ αναρρώνει από τα τραύματα που υπέστη από τις τέσσερις σφαίρες που δέχθηκε σε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα.

«Την ίδια ώρα, γίνονται περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του», ανέφερε σε ανακοίνωση το νοσοκομείο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, στην κεντρική Σλοβακία.

Η επίθεση της Τετάρτης, η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας κατά Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αποκάλυψε τον βαθύ πολιτικό διχασμό στη σλοβακική κοινωνία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ δήλωσε την Κυριακή ότι η ζωή του Φίτσο δεν βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο, αν και η κατάσταση της υγείας του παραμένει πολύ σοβαρή για να μπορέσει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Σλοβακία: Τι σημαίνει η απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο;

Oι πυροβολισμοί κατά πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η πρώτη απόπειρα δολοφονίας Ευρωπαίου εθνικού ηγέτη από το 2003, όταν σκοτώθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Με τον 59χρονο Φίτσο να αντιμετωπίζει τραύματα απειλητικά για τη ζωή του, η επίθεση δημιούργησε ερωτήματα όχι μόνο για τη χώρα του αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Σλοβακία είχε διαφορές υπό την ηγεσία του.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ©JAKUB GAVLAK/ EPA

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο;

Ο Φίτσο ηγείται του κόμματος Smer από την ίδρυσή του το 1999. Είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας από τότε που ιδρύθηκε κατά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Ο Φίτσο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του στο παρελθόν εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, επέστρεψε στην εξουσία για τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός της μικρής, αποκλεισμένης από την ξηρά κεντροευρωπαϊκής χώρας τον Οκτώβριο. Το κόμμα του ηγείται ενός τριμερούς συνασπισμού που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ΕΕ και έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση.

Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού ©JAKUB GAVLAK/ EPA

Τι γνωρίζουμε για την απόπειρα δολοφονίας του;

Ο Φίτσο περπατούσε μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων μετά τη σύγκληση κυβερνητικής συνεδρίασης στην πόλη Handlova στην κεντρική Σλοβακία, όταν αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν περίπου τέσσερις πυροβολισμούς και είδαν τον πρωθυπουργό να πέφτει στο έδαφος. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Φίτσο νοσηλεύεται σε «απειλητική για τη ζωή του κατάσταση» σε κοντινό νοσοκομείο της Banska Bystrica.

Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού ©JAKUB GAVLAK/ EPA

Τι σημαίνει αυτό για τη Σλοβακία;

Η απόπειρα δολοφονίας έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης πόλωσης στην πολιτική της Σλοβακίας, με τους αντιπάλους να κατηγορούν τον Φίτσο ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κράτος μαφίας. Οι σύμμαχοί του κατηγορούν την αντιπολίτευση και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι προκαλούν διχασμό. Σε ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας στη χώρα, ορισμένοι από τους συμμάχους του δήλωσαν μετά τους πυροβολισμούς ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι και τα «φιλελεύθερα» μέσα ενημέρωσης έχουν αίμα στα χέρια τους.

© EPA/JAKUB GAVLAK

Τι σημαίνει για την Ευρώπη;

Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, ο Φίτσο ευθυγραμμίστηκε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν ζητώντας από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. Έχει ενοχλήσει το κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και τους συμμάχους της επικρίνοντας τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και λέγοντας ότι προτίθεται να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Μόσχα. 

Είναι δημοφιλής στη Σλοβακία;

Ο Φίτσο παραιτήθηκε με ατιμωτικό τρόπο το 2018, ως απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις για την δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου που διερευνούσε τη διαφθορά στη χώρα και της αρραβωνιαστικιάς του. Η επιστροφή του στην εξουσία ήταν αξιοσημείωτη ιδιαίτερα όταν η χώρα εξέλεξε έναν από τους στενούς του συμμάχους, τον Πέτερ Πελεγκρίνι, ως πρόεδρό της. 

Με πληροφορίες από Bloomberg