- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αλβανία: Ομόφυλα ζευγάρια παντρεύονται ανεπίσημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας
Στην ταράτσα του γραφείου του δημάρχου στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, οι Alba Ahmetaj και Edlira Mara πραγματοποίησαν μια ανεπίσημη γαμήλια τελετή την Κυριακή, μια συμβολική κίνηση που ελπίζουν ότι θα προωθήσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στη συντηρητική βαλκανική χώρα.
Οι καλεσμένοι πέταξαν λευκά πέταλα καθώς το ζευγάρι, ντυμένο με φουσκωτά λευκά φορέματα, πλησίαζε τον βωμό που έβλεπε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Όταν τελείωσε η τελετή, φιλήθηκαν και αγκάλιασαν τις τρίχρονες δίδυμες κόρες τους.
Η τελετή της Κυριακής πραγματοποιήθηκε το σούρουπο με θέα την κεντρική πλατεία των Τιράνων. Μερικές δεκάδες καλεσμένοι ήπιαν κρασί και επευφημούσαν τους φίλους τους. Οι ανυποψίαστοι πεζοί απολάμβαναν τη ζεστή βραδιά από κάτω.
Ομόφυλα ζευγάρια της Αλβανίας παντρεύονται ανεπίσημα
Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν επιτρέπεται στη μουσουλμανικής πλειοψηφίας Αλβανία και η συμβίωσή τους δεν θα αναγνωριστεί από το κράτος. Αλλά το ζευγάρι, το οποίο παντρεύτηκε από δύο Βρετανούς πάστορες, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα.
Τρεις ορόφους πιο κάτω, η αστυνομία φρουρούσε την είσοδο του κτιρίου σε περίπτωση διαμαρτυρίας. Όταν ο γάμος ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα νωρίτερα, η ανάρτηση κατακλύστηκε από ρητορική μίσους.
Το ζεuγάρι προσφύγει στο δικαστήριο για να αναγνωριστούν ως από κοινού γονείς των θυγατέρων τους. Αν αυτό αποτύχει, σκοπεύουν να παραπέμψουν την υπόθεσή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε», δήλωσε η Mara, η βιολογική μητέρα.
«Σε όσους είναι εναντίον αυτού του γάμου τους λέω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, η γη εξακολουθεί να περιστρέφεται, η Αλβανία θα συνεχίσει να είναι φτωχή και μολυσμένη», δήλωσε η Xheni Karaj, μια ακτιβίστρια ΛΟΑΤ+, της οποίας η σύντροφος έπιασε τη γαμήλια ανθοδέσμη.
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το Κόσοβο εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των γάμων, τα δικαιώματα είναι περιορισμένα σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα πέρασε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε νόμο νωρίτερα φέτος, και το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει επίσης αλβανική πλειοψηφία, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει σύντομα τις ενώσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Όμως οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί ηγέτες έχουν ισχυρή επιρροή στην Αλβανία και έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια αλλαγή.
Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ πέρυσι, περίπου το 40% της αλβανικής κοινότητας ΛΟΑΤ+ ανέφερε περιστατικά διακρίσεων. Μόνο το ένα πέμπτο από αυτά καταγγέλθηκαν στην αστυνομία.
Πηγή: Reuters