Κοσμος

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ

Aπόφαση του Βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ
© NEIL HALL/ EPA

Tζούλιαν Ασάνζ: Μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε άδεια να ασκήσει πλήρη έφεση για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού υποστήριξε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να μην μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου σε μια δίκη.

Δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσαν ότι του έδωσαν άδεια να ασκήσει πλήρη έφεση για να ακούσουν το επιχείρημά του ότι ενδέχεται να υποστεί διακρίσεις λόγω του ότι ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ είναι ξένος υπήκοος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο εν όψει της απόφασης-κλειδί μετά από 13 χρόνια νομικών μαχών, με τους δύο δικαστές να καλούνται να δηλώσουν αν ικανοποιήθηκαν από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο 52χρονος Ασάνζ μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα της Πρώτης Τροποποίησης, αν δικαστεί για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.

Η είδηση έγινε δεκτή έξω από το δικαστήριο με μια έκρηξη ζητωκραυγών και τραγουδιών. Η νομική ομάδα του Ασάνζ είχε δηλώσει ότι αν έχανε θα μπορούσε να είναι σε ένα αεροπλάνο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα σε 24 ώρες.

Ο δικηγόρος του Έντουαρντ Φιτζέραλντ είχε πει στους δικαστές ότι δεν θα έπρεπε να δεχθούν τη διαβεβαίωση που έδωσαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ότι ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ θα μπορούσε να επιδιώξει να επικαλεστεί τα δικαιώματα και την προστασία που παρέχει η Πρώτη Τροπολογία, καθώς ένα αμερικανικό δικαστήριο δεν θα δεσμευόταν από αυτό.

Ο Φιτζέραλντ είχε δεχτεί μια ξεχωριστή διαβεβαίωση ότι ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν παράσχει μια «ξεκάθαρη υπόσχεση ότι δεν θα απαγγείλουν κατηγορίες για θανατηφόρο αδίκημα».

Οι ΗΠΑ είπαν ότι η διαβεβαίωση της Πρώτης Τροπολογίας ήταν επαρκής. Ο Τζέιμς Λιούις, που εκπροσωπεί τις αμερικανικές αρχές, δήλωσε ότι κατέστησε σαφές ότι ο Ασάνζ δεν θα υποστεί διακρίσεις λόγω της εθνικότητάς τουσε οποιαδήποτε αμερικανική δίκη ή ακρόαση.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ ήταν αισιόδοξη μετά την έκδοση της απόφασης. Ο Φιτζέραλντ δήλωσε ότι μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Η Στέλλα Ασάνζ, σύζυγος του ιδρυτή των Wikileaks, υπόσχεται να συνεχίσει να αγωνίζεται ενόψει της κρίσιμης δικαστικής ημερομηνίας. 

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.