Κοσμος

Ασιατική σφήκα: Συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Βρετανοί έλαβαν οδηγίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το τι να κάνουν αν εντοπίσουν μία Ασιατική σφήκα

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ασιατική σφήκα τρομάζει τους Βρετανούς
© Unsplash

Οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται επικίνδυνο αυτό το είδος σφήκας, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα άλλα έντομα

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εμφάνιση Ασιατικής Σφήκας, με τους πολίτες να έχουν λάβει σχετικές οδηγίες αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν αν εντοπίσουν «εκπρόσωπο» του συγκεκριμένου είδους σφηκών.

Συγκεκριμένα, οι μελισσοκόμοι, μαζί με το ευρύ κοινό, καλούνται να είναι πιο προσεκτικοί και να γνωρίζουν την πιθανή έξαρση των ασιατικών σφηκών, ενός χωροκατακτητικού μη ιθαγενούς είδους.

Τι είναι η Ασιατική σφήκα;

Η Vespa velutina, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, γνωστή ως Ασιατική σφήκα, είναι συνήθως ένα ελαφρώς μικρότερο έντομο από τη συνηθισμένη σφήκα και μπορεί να αναγνωριστεί από το πολύ σκούρο σώμα, τη φαρδιά πορτοκαλί λωρίδα στο τέταρτο τμήμα της κοιλιάς της και τα κίτρινα άκρα των ποδιών της.

Δεν αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο απ’ ό,τι μία μέλισσα ή μία σφήκα, ωστόσο αποτελούν τεράστιο κίνδυνο τόσο για τις μέλισσες όσο και για τους επικονιαστές εντόμων. Όπως εξηγούν οι ειδικοί οι Ασιατικές σφήκες μπορούν να κατασπαράζουν μέχρι και 50 μέλισσες την ημέρα.

Η προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται μετά από ένα έτος ρεκόρ αναφορικά με τον αριθμό εμφάνισης ασιατικών σφηκών στη χώρα.

Τι συμβαίνει αν σας τσιμπήσει ασιατική σφήκα;

Βέβαια, ούτε για τους ανθρώπους είναι ακριβώς ακίνδυνη η Ασιατική σφήκα, καθώς το τσίμπημά της είναι απείρως πιο τοξικό από το τσίμπημα μίας μέλισσας ή μίας συνηθισμένης σφήκας. Ο Jay Riggs από το Zeal CBD, δήλωσε σχετικά: «Εάν σας τσιμπήσει μία συνηθισμένη σφήκα, το τσίμπημα της θα σας προκαλέσει γενικά ήπια συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο δυσάρεστο και πιο πρησμένο το σημείο που σας τσίμπησε από το τσίμπημα μιας μέλισσας. Ωστόσο, το τσίμπημα από μία Ασιατική σφήκα πονάει πολύ περισσότερο, κυρίως επειδή η τοξικότητα του τσιμπήματος του συγκεκριμένου εντόμου είναι πολύ μεγαλύτερη από τα τσιμπήματα άλλων εντόμων», εξηγεί.

Όπως λέει ο ίδιος η αίσθηση που αφήνει αυτό το τσίμπημα είναι σα να διαπερνά το ανθρώπινο σώμα μία καυτή βελόνα και το αίσθημα πόνου καθώς και το οίδημα που δημιουργείται στην περιοχή δεν υποχωρεί για μέρες.

Ποιες οι οδηγίες αν κάποιος εντοπίσει μία τέτοια σφήκα;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και η Υπηρεσία Υγείας των Ζώων και Φυτών δήλωσαν: «Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δει Ασιατική σφήκα, θα πρέπει να το αναφέρετε χρησιμοποιώντας την εφαρμογή “Asian Hornet Watch” για iPhone και Android ή χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική φόρμα αναφοράς.  Εναλλακτικά, στείλτε e-mail στο alertnonnative@ceh.ac.uk. Παρακαλείστε να συμπεριλάβετε μια φωτογραφία, εάν μπορείτε να την τραβήξετε με ασφάλεια».

Με στοιχεία από ladbible.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.