Κοσμος

Σαλμάν Ρούσντι: Η ελεύθερη Παλαιστίνη θα ήταν κράτος των Ταλιμπάν

O συγγραφέας σχολιάζει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι με το βιβλίο του «Knife»
Σαλμάν Ρούσντι: Η ελεύθερη Παλαιστίνη θα ήταν κράτος των Ταλιμπάν © EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ισραήλ-Χαμάς: Τι είπε ο Σαλμάν Ρούσντι για το Παλαιστιανιακό Κράτος - O συγγραφέας σχολιάζει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο Βρετανό-Ινδός συγγραφέας μίλησε στη γερμανική Bild και σχολίασε την κρίση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Ο συγγραφέας έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή του ανά τα χρόνια, με αποκορύφωμα στις 12 Αυγούστου 2022, όπου ο Ρούσντι μαχαιρώθηκε από έναν άνδρα ενώ πήγαινε να δώσει μια διάλεξη σε μια εκδήλωση στο Σατόκουα της Νέας Υόρκης. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ο Ρούσντι έχει πλέον χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, καθώς και την ικανότητα να χρησιμοποιεί το ένα του χέρι.

Ο Σαλμάν Ρούσντι για τη Μέση Ανατολή: «Το γεγονός είναι ότι κάθε φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να συγκλονιστεί μόνο από αυτό που συμβαίνει στη Γάζα αυτή τη στιγμή, από το επίπεδο των αθώων θανάτων. Αλλά νομίζω ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να αναφέρουν και τη Χαμάς. Γιατί όλα ξεκίνησαν από αυτούς. Και η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και είναι περίεργο που ένας νεαρός προοδευτικός φοιτητής υποστηρίζει μια τρομοκρατική ομάδα, γιατί κατά κάποιο τρόπο την υποστηρίζουν».

«Ήμουν υπέρ ενός χωριστού παλαιστινιακού κράτους το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου», εξηγεί ο Ρούσντι. «Αλλά αν υπήρχε τώρα ένα παλαιστινιακό κράτος, θα διοικούνταν από τη Χαμάς και θα είχαμε ένα κράτος που μοιάζει με τους Ταλιμπάν. Ένα δορυφορικό κράτος του Ιράν. Αυτό θέλουν να δημιουργήσουν τα προοδευτικά κινήματα της αριστεράς στη Δύση;»

Ο συγγραφέας δηλώνει: «Δεν υπάρχουν βαθιές σκέψεις  σχετικά με όλο αυτό, αλλά κυρίως μια συναισθηματική αντίδραση στους θανάτους στη Γάζα. Εντάξει. Αλλά όταν διολισθαίνει στον αντισημιτισμό, μερικές φορές ακόμη και στην υποστήριξη της Χαμάς, τότε γίνεται προβληματικό».

Πηγή: Bild

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.