Κοσμος

Καμία ένδειξη για επιζώντες στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραϊσί

Πληροφορίες ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμπραχίμ Ραϊσί: Καμία ένδειξη για επιζώντες στο σημείο της συντριβής - Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Καμία ένδειξη για επιζώντες δεν υπάρχει στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι. 

Εμπραχίμ Ραϊσί: Καμία ένδειξη για επιζώντες στο σημείο της συντριβής © EPA / ALI HAMED / IRNA NEWS AGENCY HANDOUT

Εμπραχίμ Ραϊσί: Καμία ένδειξη για επιζώντες στο σημείο της συντριβής

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς. Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Πιρχουσέιν Κουλιβάντ, επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες». Την ίδια πληροφορία έδωσε ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας:

  • Σε περίπτωση που ένας Πρόεδρος πεθάνει, παραιτηθεί ή είναι άρρωστος για διάστημα άνω των δύο μηνών αλλά και όταν η θητεία του λήξει και δεν μπορεί (λόγω κωλυμάτων) να εκλεγεί νέος, αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, με την επιβεβαίωση του Ανώτατου ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους.
  • Επίσης, συγκροτείται ένα συμβούλιο από πολιτικούς, πολιτειακούς και δικαστικούς παράγοντες, ούτως ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε χρονικό διάστημα 50 ημερών.Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρώτος Αντιπρόεδρος, ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης διορίζει έναν.
    Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 132 του Ιρανικού Συντάγματος, σε μια τέτοια έκτακτη συνθήκη, δεν μπορεί να λάβει χώρα πρόταση μομφής, τροποποίηση στο σύνταγμα και μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις.

Αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί, τον προεδρικό Θόκο καταλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μουχμπάρ. Οι εκλογές θα γίνουν το 2025, αφού ο Ραϊσί εκλέχτηκε πρόεδρος για πρώτη φορά το 2021.