Κοσμος

Το κόστος της Κλιματικής Αλλαγής ισοδυναμεί με έναν πόλεμο που θα συνεχίζεται επ' αόριστον

Οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν κατά 50% φτωχότεροι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
εργοστασιο, πλοια, θαλασσα, καπνος
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιο οικονομικό κόστος για τα κράτη, σύμφωνα με έρευνα © Unsplash/Chris LeBoutillier

Μια αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία οδηγεί σε μείωση του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 12%

Η οικονομική ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή είναι έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, με τα αυξημένα επίπεδα θερμοκρασίας να συρρικνώνουν τον παγκόσμιο πλούτο με ρυθμό παρόμοιο με έναν συνεχιζόμενο επ' αόριστον πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στον Guardian.

φωτια, δασος, βουνο
© Unsplash / Matt Palmer

Κλιματική αλλαγή: Τεράστιο οικονομικό κόστος για τα κράτη

Μια αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία οδηγεί σε μείωση κατά 12% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), διαπίστωσαν οι ερευνητές -μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση από αυτή των προηγούμενων αναλύσεων.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή και πολλοί επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν αύξηση 3 βαθμών μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων. Ένα σενάριο που η πρόσφατη έκθεση θεωρεί πιθανό, φορτώνοντας στα κράτη τεράστιο οικονομικό κόστος.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει «απότομες μειώσεις στην παραγωγή, το κεφάλαιο και την κατανάλωση που θα ξεπεράσουν το 50% έως το 2100», αναφέρει η έρευνα. Αυτή η οικονομική απώλεια είναι τόσο σοβαρή που «είναι συγκρίσιμη με την οικονομική ζημιά που προκαλείται από έναν μόνιμο πόλεμο».

αυτοκινητα, πλημύρα, νερο, σπιτια
© Unsplash / Chris Gallagher

Οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να γίνουν 50% φτωχότεροι

«Θα υπάρξει ακόμα κάποια οικονομική ανάπτυξη, αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι 50% φτωχότεροι από όσο θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Adrien Bilal, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ που συνέταξε την έρευνα μαζί με τον Diego Känzig, οικονομολόγο στο Northwestern University.

Ο Bilal είπε ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, θα ήταν ήδη 37% υψηλότερη από όσο είναι τώρα χωρίς την παγκόσμια θέρμανση των τελευταίων 50 χρόνων. Αυτή η οικονομική ζημιά μπορεί εύκολα να ξεφύγει εάν η κλιματική κρίση συνεχιστεί ανεξέλεγκτα.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι ότι η σύγκριση με τον πόλεμο αφορά μόνο την κατανάλωση και το ΑΕΠ - όλα τα δεινά και οι θάνατοι του πολέμου είναι το σημαντικό πράγμα και δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την ανάλυση», είπε ο Bilal. «Η σύγκριση μπορεί να φαίνεται σοκαριστική, αλλά όσον αφορά το καθαρό ΑΕΠ υπάρχει μια αναλογία εκεί. Είναι μια ανησυχητική σκέψη».

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα

Η έρευνα εκτιμά πολύ ψηλά τις οικονομικές απώλειες (σε σύγκριση με άλλες προηγούμενες), υπολογίζοντας το κοινωνικό κόστος του άνθρακα, το οποίο είναι το κόστος σε δολάρια της ζημίας που προκαλείται για κάθε επιπλέον τόνο εκπομπών άνθρακα, σε 1.056 δολάρια ανά τόνο. Συγκριτικά, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) εκτιμά το κόστος σε περίπου 190 δολάρια ανά τόνο.

Ο Bilal είπε ότι η νέα έρευνα λαμβάνει μια πιο «ολιστική» ματιά στο οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής αναλύοντάς το σε παγκόσμια κλίμακα και όχι σε μεμονωμένη βάση χώρας. Αυτή η προσέγγιση, αποτυπώνει το βαθμό που συνδέονται οι συνδυασμένες επιπτώσεις του καύσωνα, των καταιγίδων, των πλημμυρών και άλλων καταστροφών που βλάπτουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μειώνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου.

«Έκαναν ένα βήμα πίσω συνδέοντας τις τοπικές επιπτώσεις με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες», είπε ο Gernot Wagner, οικονομολόγος για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Columbia, που δεν συμμετείχε στην εργασία, την οποία χαρακτήρισε σημαντική. «Εάν τα αποτελέσματα επιμείνουν, και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι θα αλλάξουν, θα κάνουν τεράστια διαφορά στις συνολικές εκτιμήσεις για την κλιματική ζημιά».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης θα είναι παραδόξως ομοιόμορφος σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει τις πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, επισημαίνει η έρευνα, να αναλάβουν δράση για τη μείωση των ρυπογόνων αερίων προς το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Η κλιματική αλλαγή κοστίζει περισσότερο από το να μην κάνουμε τίποτα γι' αυτήν

Ακόμη και με δραστικές περικοπές εκπομπών, η κλιματική αλλαγή θα έχει βαρύ οικονομικό κόστος, διαπιστώνει η έρευνα. Ακόμα κι αν η παγκόσμια θέρμανση περιοριστεί σε λίγο περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κέλσιου μέχρι το τέλος του αιώνα (ένας παγκόσμιος στόχος που τώρα φαίνεται ότι δεν θα επιτευχθεί), οι απώλειες του ΑΕΠ θα εξακολουθούν να είναι γύρω στο 15%.

«Αυτό είναι πολύ», είπε ο Bilal. «Η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά λιγότερο από όσο θα έκανε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι ένα αργό φαινόμενο, αν και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όταν χτυπήσουν».

Η έρευνα έρχεται μετά από μια παρόμοια που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα μέσα εισοδήματα θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια σε σύγκριση με αυτό που θα είχαμε χωρίς την κλιματική κρίση. Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι συχνότερες και έντονες ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να προκαλούν καταστροφή 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Και οι δύο έρευνες καθιστούν σαφές ότι το κόστος της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το κόστος της ίδιας της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο δαπανηρή από το να μην κάνουμε τίποτα γι' αυτήν, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Wagner.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.