Κοσμος

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι ανέκτησε 626 κλεμμένα ή χαμένα αντικείμενα

Toν Αύγουστο του 2023 έγινε γνωστό ότι εκατοντάδες αντικείμενα είχαν χαθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βροχή είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Βρετανικό Μουσείο
Η βροχή είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Βρετανικό Μουσείο © Unsplash

Bρετανικό Μουσείο: Ανέκτησε 626 από τα κλεμμένα αντικείμενα - Συνεχίζονται οι έρευνες

Το Βρετανικό Μουσείο εντόπισε άλλα 268 αντικείμενα που χάθηκαν ή εκλάπησαν από τις αποθήκες του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανακτηθέντων σε 626. Περίπου 2.000 αντικείμενα βρέθηκαν πέρυσι να λείπουν ή να έχουν χαθεί, ορισμένα από τα οποία είχαν πωληθεί στο eBay.

Ο Δρ Πίτερ Χιγκς, ανώτερος επιμελητής στο τμήμα Ελλάδας και Ρώμης του μουσείου, απολύθηκε αφού τον υποπτεύθηκαν ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Ο Χάρτγουικ Φίσερ, τότε διευθυντής του μουσείου, παραιτήθηκε τον Αύγουστο, αφού δεν ανταποκρίθηκε σωστά στις προειδοποιήσεις σχετικά με τις υποψίες για κλοπές χιλιάδων αντικειμένων το 2021.

Ο αναπληρωτής του, Τζόναθαν Γουίλιαμς, εγκατέλειψε τη θέση του τον Δεκέμβριο.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το μουσείο ανέφερε ότι η επιχείρηση ανάκτησης γινόταν σε «παγκόσμιο» επίπεδο, με αντικείμενα να βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. 

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του μουσείου, δήλωσε ότι η ανάκτηση περισσότερων από 600 αντικειμένων ήταν ένα «αξιοσημείωτο αποτέλεσμα». «Λίγοι περίμεναν αυτή τη μέρα, και ακόμη και εγώ είχα τις αμφιβολίες μου. Όταν ανακοινώσαμε την καταστροφική είδηση ότι αντικείμενα είχαν κλαπεί από τη συλλογή μας, ο κόσμος λογικά υπέθεσε ότι αυτό ήταν όλο - ήταν απίθανο να δούμε ποτέ ξανά περισσότερα από μια χούφτα από αυτά. Αυτή είναι συνήθως η ιστορία με κλοπές όπως αυτή», δήλωσε.

«Αλλά η ομάδα του Βρετανικού Μουσείου αρνήθηκε να τα παρατήσει. Με έξυπνη ντετέκτιβική δουλειά και ένα δίκτυο καλοθελητών, πετύχαμε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα: περισσότερα από 600 από τα αντικείμενα είναι πίσω μαζί μας και άλλα 100 έχουν ταυτοποιηθεί - συνολικά σχεδόν τα μισά από τα κλεμμένα αντικείμενα που μπορέσαμε να ανακτήσουμε», πρόσθεσε. 

Βρετανικό Μουσείο: Νέοι κανόνες ασφαλείας και μέτρα

Το μουσείο ξεκίνησε μια ανεξάρτητη επανεξέταση της ασφάλειας το περασμένο καλοκαίρι, αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων από ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ., έλειπαν, είχαν κλαπεί ή καταστραφεί.

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που έλειπαν ήταν μικρά κομμάτια που φυλάσσονταν σε μια αποθήκη που ανήκε σε μια από τις συλλογές του μουσείου. Κανένα από αυτά δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα στο κοινό και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ο ανεξάρτητος έλεγχος συνέστησε τον Δεκέμβριο να τηρεί το μουσείο ένα ολοκληρωμένο μητρώο όλων των αντικειμένων των συλλογών του. Προέβη σε περαιτέρω συστάσεις σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων, τον έλεγχο, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.