Κοσμος

Κόντρα για το μοχθηρό πορτρέτο γυναίκας δισεκατομμυριούχου

Η Gina Rinehart, η πλέον πλούσια γυναίκα της Αυστραλίας, αξίωσε να κατέβει μία διόλου κολακευτική προσωπογραφία της από την Εθνική Πινακοθήκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δισεκκατομμυριούχος αξιώνει να κατέβει το πορτρέτο της
Η δισεκατομμυριούχος Gina Rinehart και το διόλου κολακευτικό πορτρέτο της© Getty Images / Bradley Kanaris - Courtesy of National Gallery of Australia

Η αποστομωτική απάντηση του καλλιτέχνη και η κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη ζάμπλουτη επιχειρηματία

Τι δουλειά θα μπορούσε να έχει ένα πορτρέτο της δισεκατομμυριούχου Gina Rinehart σε μία γκαλερί Τέχνης της Καμπέρα, ανάμεσα σε άλλους 21 πίνακες, κάπως... σατιρικής προσέγγισης; Αυτό θα μπορούσε να το απαντήσει μόνο ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το καθόλου κολακευτικό πορτρέτο της δισεκατομμυριούχου προκαλώντας την οργή της – και το όνομα αυτού Vincent Namatjira.

Ο Namatjira είχε δημιουργήσει μία σατιρική σειρά προσωπογραφιών, η οποία «τρόλαρε» ζωγραφικά από τον Βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας μέχρι τον πρώην πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον και ενδιαμέσως άλλους επιφανείς, μεταξύ των οποίων και η δισεκατομμυριούχος Rinehart.

Η δισεκατομμυριούχος και η καρικατούρα της

Η απόφαση του διάσημου στη χώρα του καλλιτέχνη να απεικονίσει τη Rinehart ως μία μάλλον αποκρουστική γυναίκα που πρακτικά εκπροσωπεί την αδηφάγα πλουτοκρατία δεν πέρασε απαρατήρητη από την ίδια, με αποτέλεσμα εκείνη να απευθυνθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας (NGA) για να ζητήσει να αφαιρεθεί το πορτρέτο της - και ένα άλλο του ίδιου καλλιτέχνη - από τη δημόσια έκθεση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Και μπορεί η δισεκατομμυριούχος να θεωρεί ότι το πορτρέτο την γελοιοποιεί, όμως με την αξίωσή της να «κατέβει» άμεσα από την γκαλερί δημιούργησε μία τεράστια συζήτηση περί λογοκρισίας και φυσικά προκάλεσε την καυστική απάντηση του Αβορίγινα καλλιτέχνη που εδώ και χρόνια τολμά να αμφισβητεί δομές εξουσίας και ανθρώπους με οικονομική επιρροή.

«Είμαστε όλοι ίσοι στην Αυστραλία... Δεν έχει σημασία τι έχεις κληρονομήσει ή από πού έρχεσαι... Είμαστε όλοι Αυστραλοί», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Namatjira και συνέχισε ακόμα πιο αποστομωτικά.

Η Gina Rinehart και η κόντρα της με ζωγράφο
Ο καλλιτέχνης Vincent Namatjira.© Courtesy of National Gallery of Australia

Η Rinehart, 70 ετών, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Αυστραλία. Είναι γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον αυστραλιανό αθλητισμό και ως παραγωγική φιλάνθρωπος, αλλά και για τις δημόσιες δικαστικές διαμάχες με την οικογένειά της και για τα ευθύβολα σχόλιά της για τα πάντα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τους νόμους που προστατεύουν την κληρονομιά των ιθαγενών.

Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς ήταν τα παράπονα της κ. Rinehart για τα έργα τέχνης, καθώς δεν έχει μιλήσει δημοσίως. Το BBC απευθύνθηκε στην εταιρεία της Hancock Prospecting για να σχολιάσει.

Άλλοι, ωστόσο, που έχουν υποβάλει αίτηση στην γκαλερί, ισχυρίζονται ότι τα πορτραίτα - τα οποία εκτίθενται εκεί από τον Μάρτιο - είναι προσβλητικά και μοχθηρά.

Οι υποστηρικτές της μεγάλης χορηγού και η περί λογοκρισίας διαμάχη

Επικεφαλής της επίθεσης εναντίον του καλλιτέχνη είναι ο πρωταθλητής κολυμβητής Κάιλ Τσάλμερς, ο οποίος κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Ο 25χρονος δήλωσε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald (SMH) ότι το προσωπικό της Hancock Prospecting τον είχε ενημερώσει για τα πορτρέτα τον προηγούμενο μήνα.

Δεδομένου του ότι η Rinehart είναι ένας τεράστιος οικονομικός υποστηρικτής των Αυστραλών κολυμβητών - ξοδεύοντας περίπου 40 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (26,6 εκατ. δολάρια, 21 εκατ. λίρες) την τελευταία δεκαετία για την άμεση χρηματοδότηση αθλητικών φορέων και αθλητών, είναι λογική η διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Η δισεκατομμυριούχος ήταν επίσης μεγάλος χορηγός της εθνικής ομάδας νέτμπολ, μέχρι που απέσυρε τη χορηγία της εν μέσω εξέγερσης των παικτών, σύμφωνα με πληροφορίες, για το ιστορικό της εταιρείας της σε θέματα ιθαγενών.

«Στο εθνικό πρωτάθλημα, [η τέχνη] ήταν σίγουρα το θέμα συζήτησης στο κολυμβητήριο και όλοι υποστήριζαν τη χορηγό μας που κάνει τα πάντα δυνατά για εμάς», δήλωσε ο κ. Chalmers.

«Νομίζω ότι απλά αξίζει να την επαινέσουμε και να την προσεγγίσουμε σίγουρα με πολύ καλύτερες προθέσεις, απ’ ό,τι την παρουσιάζει αυτό το πορτρέτο».

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι ζωγραφίζει τον κόσμο ακριβώς όπως τον βλέπει και η αποστομωτική απάντησή του φαίνεται πως είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ίσως θα επιθυμούσε η Rinehart: τώρα όλοι έχουν δει τον διόλου κολακευτικό πίνακα και στα social media μαίνεται σφοδρή κριτική εναντίον της, επειδή όχι απλώς αξίωσε να «κατέβει» το πορτρέτο, αλλά με αυτή της την απαίτηση επιχείρησε να φιμώσει την άποψη του καλλιτέχνη.

Με στοιχεία από BBC.com, Business Insider

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.