Κοσμος

Χάρκοβο: Η Ουκρανία προετοιμάζεται για «βαριές μάχες» - Ο Πούτιν λέει ότι χαράζει τη νεκρή ζώνη

Σφοδρές συγκρούσεις και στα ανατολικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ο Πούτιν λέει ότι χαράζει τη νεκρή ζώνη του Χαρκόβου
© EPA/SERGEY KOZLOV

Ουκρανία: Ο Πούτιν λέει ότι χαράζει τη νεκρή ζώνη του Χαρκόβου

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας προειδοποίησε την Παρασκευή για «βαριές μάχες» στο νέο μέτωπο του πολέμου στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα διαμορφώνει μια «νεκρή ζώνη» στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιώντας εισβολές έως και 10 χιλιομέτρων (6 μιλίων) και αποσταθεροποιώντας τα στρατεύματα του Κιέβου που προσπαθούν να κρατήσουν τη γραμμή σε ένα εκτεταμένο μέτωπο σχεδόν 27 μήνες μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας.

Ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι η επίθεση είχε επεκτείνει την περιοχή των εχθροπραξιών κατά περίπου 70 χιλιόμετρα και ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει την εισβολή της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Πούτιν: Νεκρή ζώνη για την προστασία των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας δημιουργούν μια «νεκρή ζώνη» για την προστασία των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αλλά ότι η κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης της Ουκρανίας, δεν αποτελεί μέρος του τρέχοντος σχεδίου.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στους βομβαρδισμούς του Κιέβου εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών όπως το Μπέλγκοροντ.

«Οι άμαχοι πεθαίνουν εκεί. Είναι προφανές. Πυροβολούν απευθείας το κέντρο της πόλης, τις κατοικημένες περιοχές. Και είπα δημοσίως ότι αν αυτό συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια νεκρή ζώνη. Αυτό κάνουμε» δήλωσε ο Πούτιν.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπόρεσαν να προελάσουν 10 χιλιόμετρα σε ένα σημείο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποίησαν το μέτωπο, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Σφοδρές μάχες και στα ανατολικά

Οι δυνάμεις της Μόσχας πραγματοποιούν τις πιο σφοδρές επιθέσεις τους στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, το οποίο ανέφερε ότι το ανατολικό μέτωπο του Ποκρόφσκ δέχθηκε τις πιο τακτικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Στα σχόλιά του, ο Σίρσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν τις αμυντικές τους γραμμές για μια πιθανή νέα ρωσική επίθεση στην περιοχή Σούμι, η οποία θα σηματοδοτούσε ένα άλλο μέτωπο περισσότερο από εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο.

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία διαθέτει μικρές μονάδες δυνάμεων κοντά στην περιοχή. Ο Ουκρανός επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος βρίσκεται σε «υψηλό επίπεδο».

«Σημειώνουμε ότι οι ενέργειες (των ρωσικών δυνάμεων) είναι συστηματικές. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην πραγματικότητα κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων, με ένταση 200-400 εκρήξεων την ημέρα... Η ένταση των εχθρικών ομάδων σαμποτάζ έχει αυξηθεί» δήλωσε.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.