Κοσμος

Ο Πούτιν και ο Σι ανακοινώνουν σχέδια ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών στο Πεκίνο

O Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κίνα - Ρώσια: Νέα σχέδια για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους σχέσης 

Σε μια κοινή δήλωση, 7.000 λέξεων στα ρωσικά, ο Σι Tζίνπινγκ και ο Bλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκαν μια «νέα εποχή» εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο ισχυρότερων αντιπάλων των ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισαν επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου που σπέρνει χάος σε όλο τον κόσμο.

Διακήρυξαν την αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια σειρά από θέματα ασφάλειας και μια κοινή άποψη για τα πάντα, από την Ταϊβάν και την Ουκρανία μέχρι τη Βόρεια Κορέα και τη συνεργασία σε νέες ειρηνικές πυρηνικές τεχνολογίες και τη χρηματοδότηση.

Ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα: «Ποτέ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η Ρωσία δεν ήταν τόσο μακριά από την Ευρώπη και ποτέ σε όλη την ιστορία της δεν ήταν τόσο συνυφασμένη με την Κίνα».

«Επιλέγοντας την Κίνα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του αυτόν τον μήνα για μια ακόμη εξαετή θητεία, ο Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με τις προτεραιότητές του και τη δύναμη των προσωπικών του δεσμών με τον Σι», σχολιάζει επιπρόσθετα ο Guardian.

Ο Σι υποδέχτηκε τον Πούτιν σε ένα κόκκινο χαλί έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, όπου τους υποδέχτηκαν στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που παρέλασαν, ένας χαιρετισμός με 21 πυροβόλα στην πλατεία Τιενανμέν και παιδιά που κυμάτιζαν τις σημαίες της Κίνας και της Ρωσίας.

Η κοινή δήλωση ανακοίνωσε σχέδια για διευρυμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες. Πέρυσι, ένας κινεζικός ναυτικός στολίσκος ενώθηκε με τις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για κοινές ασκήσεις. Τον Μάρτιο, το κινεζικό και το ρωσικό ναυτικό διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις στον Κόλπο του Ομάν, μαζί με ιρανικές δυνάμεις.

Διμέρες εμπόριο στα ύψη

Πέρυσι, το διμερές εμπόριο έφτασε το ρεκόρ των 240,1 δισ. δολαρίων και υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη περισσότερα αγαθά - συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας διπλής χρήσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πολεμική προσπάθεια - φτάνουν στη Ρωσία από την Κίνα μέσω τρίτων χωρών. Ακόμη και χωρίς άμεσες αποστολές όπλων στη Ρωσία, δυτικοί παρατηρητές λένε ότι η οικονομική και πολιτική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία αποτελεί σανίδα σωτηρίας από τον Φεβρουάριο του 2022. Την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» στην Κίνα για τις προσπάθειές της να προσπαθήσει να επιλύσει «την κρίση στην Ουκρανία».

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να δαγκώνουν, με τους Κινέζους εμπόρους να φέρονται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διεκπεραίωση πληρωμών από τη Ρωσία. Οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν υποχωρήσει ελαφρώς.