Κοσμος

Το Nemo προτρέπει την Ελβετία να αναγνωρίσει το τρίτο φύλο

Ζητά από τη χώρα να επιτρέψει την αναγραφή του τρίτου φύλου στα επίσημα έγγραφα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Eurovision 2024 - Nemo: Ζητάει η Ελβετία να αναγνωρίσει το τρίτο φύλο

Το Nemo Mettler κέρδισε τη Eurovision για την Ελβετία το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθιστώντας τον τραγουδιστή το πρώτο άτομο που ταυτοποιείται ως μη δυαδικό που θριαμβεύει στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Τώρα ο ερμηνευτής έχει βάλει στόχο ένα ακόμη ορόσημο: να πείσει τις ελβετικές αρχές να επιτρέψουν τους μη δυαδικούς χαρακτηρισμούς στα επίσημα έγγραφα.

«Στην Ελβετία δεν υπάρχει καμία καταχώρηση για το τρίτο φύλο. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο καλλιτέχνης, στους δημοσιογράφους αφού στέφθηκε νικητής του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. «Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό».

Οι δηλώσεις και οι «πιέσεις» του Nemo στην πολιτική ηγεσία της Ελβετίας

Στην ερώτηση σε ποιον θα τηλεφωνούσαν πρώτοι μετά τη νίκη τους, ο 24χρονος απάντησε γρήγορα και ίσως αναπάντεχα: Τον Beat Jans, τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας.

«Πρέπει να έχουμε την εκπροσώπηση και στην πολιτική μας», δήλωσε το Nemo, προσθέτοντας ότι ελπίζουν να προγραμματίσουν μια κλήση με τον υπουργό για να μιλήσουν για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ταυτίζονται ως μη δυαδικά. «Είναι πραγματικά σημαντικό να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι τους βλέπουν».

Την Τετάρτη εκπρόσωπος του Jans δήλωσε ότι ο υπουργός είχε απαντήσει στις παρατηρήσεις του με γραπτό μήνυμα στο Nemo και είχε εκφράσει την προθυμία του να συναντηθεί.

«Την Κυριακή ο Jans προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Nemo και έστειλε επίσης μήνυμα στον τραγουδιστή για να τον συγχαρεί και να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του μετά από μια συνάντηση. Και οι δύο πλευρές αναζητούν επί του παρόντος μια κατάλληλη ημερομηνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πριν από περίπου 18 μήνες, η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις για την καθιέρωση ενός τρίτου φύλου

Πριν από περίπου 18 μήνες, η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις για την καθιέρωση ενός τρίτου φύλου ή επιλογής χωρίς φύλο στα επίσημα αρχεία, υποστηρίζοντας ότι το δυαδικό μοντέλο του φύλου εξακολουθεί να είναι «ισχυρά εδραιωμένο» στην ελβετική κοινωνία.

Απαντώντας σε δύο προτάσεις του κοινοβουλίου, το κυβερνών Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δήλωσε: «Οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ενός τρίτου φύλου ή για μια γενική παραίτηση από την καταχώρηση του φύλου στο ληξιαρχείο δεν υπάρχουν επί του παρόντος».

Η συζήτηση επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα των ελβετικών εφημερίδων αυτή την εβδομάδα μετά την ευρεία αποδοχή του τραγουδιού «The Code» του Nemo, το οποίο καταπιάνεται με το προσωπικό ταξίδι του καλλιτέχνη για το σπάσιμο του «κώδικα» μεταξύ των φύλων.

Πηγή: Guardian