Κοσμος

Μία γυναίκα παραλίγο να χάσει τη ζωή της από ένα κοινό φάρμακο για τους πόνους της περιόδου

Η τρομακτική περιπέτεια υγείας της νεαρής Jacqueline Gmack

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έπεσε σε κώμα μετά τη χορήγηση ενός απλού αναλγητικού
© Jacqueline Gmack

Προειδοποίηση: Αυτό το άρθρο περιέχει περιεχόμενο, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στο αναγνωστικό κοινό

Μια γυναίκα που πήρε ένα κοινό αναλγητικό, προκειμένου να ηρεμήσει από τις κράμπες της περιόδου, κατέληξε να βυθιστεί σε κώμα για 17 ημέρες, ενώ αλυσιδωτές αλλεργικές αντιδράσεις σχεδόν κατέκαψαν το δέρμα της. Ο λόγος για την Jacqueline Gmack, η οποία πήρε ιβουπροφένη για τους πόνους της περιόδου, για να επιζήσει «από θαύμα» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Η νεαρή γυναίκα λίγες ημέρες αργότερα από τη λήψη του αναλγητικού παρουσίασε έντονο κνησμό στο μάτι. Την επόμενη μέρα ξύπνησε με φουσκάλες αίματος στο στόμα της και αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα αμέσως μετά.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες, ολόκληρη η επιφάνεια του προσώπου της είχε καλυφθεί από φουσκάλες και δεν μπορούσε καθόλου να ανοίξει τα μάτια της. Λίγο μετά τη λήψη του αναλγητικού έπεσε σε κώμα και έμεινε στο νοσοκομείο για 17 ημέρες. Γιατί, όμως; Όπως έγινε γνωστό, σε όλη αυτή την περιπέτεια που παραλίγο να της κοστίσει την όρασή της την έβαλε μία σπάνια αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο που της είχε χορηγηθεί χωρίς συνταγή.

«Ήταν σαν να είχα καεί από μέσα προς τα έξω», δήλωσε η 31χρονη και συνέχισε: «Δεν ήξερα τι μου είχε συμβεί. Παρατήρησα ότι ολόκληρο το σώμα μου ήταν δεμένο με επιδέσμους, η όρασή μου ήταν εντελώς θολή και είχα ένα σωλήνα στο λαιμό μου, αλλά δεν πονούσα καθόλου. Μόνο τότε άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ήμουν πολύ αδύναμη και ότι κάτι πολύ σοβαρό μου είχε συμβεί».

Το σπάνιο σύνδρομο που πυροδοτήθηκε από το αναλγητικό

Η Jaqueline έμαθε ότι έπασχε από το σύνδρομο Stevens-Johnson, μια απίστευτα σπάνια πάθηση που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα φάρμακα, ιδίως στα φάρμακα για την επιληψία, τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Στην ουσία το σύνδρομο αναγκάζει το σώμα να επιτεθεί στο ίδιο του το δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φουσκάλες και αν στον ασθενή δεν χορηγηθεί άμεσα θεραπεία, μπορεί από το να χάσει την όρασή του μέχρι και την ίδια του τη ζωή.

«Μου είπαν ότι ήταν θαύμα που επέζησα. Η οικογένειά μου δεν με άφησε να δω τον εαυτό μου στον καθρέφτη για μερικές ημέρες. Όταν τελικά κοίταξα στον καθρέφτη, είδα κάποιον που δεν αναγνώριζα», είπε. Η νεαρή γυναίκα από τη Βραζιλία οδηγήθηκε άμεσα σε οφθαλμίατρο για να σώσει την όρασή της, ενώ πλέον θα χρειάζεται να λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής της. Η πρώτη επέμβαση της Jaqueline έγινε το 2011 και από τότε έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 24 επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς, αμνιακής μεμβράνης και βλαστοκυττάρων.

Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 40% όραση και συνεχίζει να κάνει δεκαπενθήμερες εξετάσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας της όρασής της.

«Το πιο δύσκολο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσω είναι το να γνωρίζω ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να έχω την όραση που είχα κάποτε. Νιώθω κάπως σαν πολεμίστρια μετά από αυτό που μου συνέβη», καταλήγει η ίδια.

Με στοιχεία από Ladbible.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.