Κοσμος

ΗΠΑ: Πραγματική και αντιληπτή εγκληματικότητα

Γιατί κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα στην Αμερική αυξάνεται αντί να μειώνεται

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Πραγματική και αντιληπτή εγκληματικότητα
© Raul Najera / Unsplash

Ηνωμένες Πολιτείες: Η πρόσφατη έρευνα της Gallup η οποία φανερώνει ότι η εγκληματικότητα στη χώρα μειώνεται διαρκώς

Σχεδόν το 80% των Αμερικανών και το 92% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Στην πραγματικότητα, το 2023, στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες των ΗΠΑ τα εγκλήματα μειώθηκαν, ακολουθώντας μια τάση που ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με το δίκτυο NBC News, που επικαλείται τα στοιχεία του FBI, η εγκληματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 8% με τα εγκλήματα κατά περιουσίας —κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις— να μειώνονται κατά 6,3% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961. Οι δολοφονίες μειώθηκαν επίσης όπως κάθε κατηγορία εγκλήματος εκτός από την κλοπή αυτοκινήτων. Ωστόσο, ο κόσμος πιστεύει ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται: όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της Gallup, οι άνθρωποι βομβαρδίζονται τόσο από τα ΜΜΕ και τα βίντεο που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε συμπεραίνουν ότι γύρω τους όλοι σκοτώνουν και ληστεύουν όλους.

ΗΠΑ: Τελικά αυξάνεται ή μειώνεται η εγκληματικότητα στην Αμερική;

Στην πραγματικότητα, ακόμα και το Ντιτρόιτ παρουσιάζει φέτος τις λιγότερες δολοφονίες από το 1966, ενώ η εξίσου επικίνδυνη Βαλτιμόρη και το Σαιντ Λούις βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταγράψουν τις λιγότερες δολοφονίες εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Μερικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Μέμφις και της Ουάσιγκτον, παραμένουν σταθερές στα ποσοστά δολοφονιών, αλλά αποτελούν εξαιρέσεις.

Το FBI δεν έχουν ξεχωριστά δεδομένα για κλοπές λιανικής (‘’shoplifting’’), οι οποίες φαίνονται να αυξάνονται ενώ η γενική «κλοπή» έχει ελαττωθεί. Πάντως η κλοπή λιανικής πιστεύεται ότι έχει εκτοξευθεί στα ύψη σε ορισμένες πόλεις και τα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ κτλ ισχυρίζονται ότι έχει φτάσει σε «πρωτοφανή» επίπεδα. Ίσως όμως να πρόκειται για αντιληπτή και όχι πραγματική κατάσταση.

Οι αριθμοί του FBI δεν είναι το μοναδικό μέτρο του εγκλήματος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην ετήσια επισκόπηση των θυμάτων διαπίστωσε ότι πολλά εγκλήματα δεν καταγγέλλονται και ότι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν ότι ήταν θύματα βίαιων εγκλημάτων το 2022 σε σχέση με το 2021. Αλλά η μεθοδολογία αυτής της έρευνας δεν είναι τεκμηριωμένη.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αντιλήψεις των Αμερικανών για το έγκλημα έχουν απόκλιση από την πραγματικότητα κι ότι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλές χώρες. Οι συντηρητικοί πολίτες —οι Ρεπουμπλικανοί, οι χριστιανοί κτλ— είναι πιο πρόθυμοι να πιστέψουν ότι το έγκλημα αυξάνεται ενώ οι Δημοκρατικοί είναι πιο συγκρατημένοι και εξάλλου ερμηνεύουν την παραβατικότητα με κοινωνιολογικούς όρους και τη συγχωρούν ευκολότερα. Επίσης, οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν πιο εύπιστοι έναντι των ΜΜΕ τα οποία επικεντρώνονται σε γλαφυρές περιγραφές ληστειών, κλοπών αυτοκινήτων μέρα μεσημέρι, νεανικής παραβατικότητας και φόνων με αλλόκοτους τρόπους. Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι πανηγυρίζουν: καθώς το 2023 η πολιτεία της Νέας Υόρκης σημείωσε ελάττωση 6% στο βίαιο έγκλημα το 2023 σε σύγκριση με το 2022, η κυβερνήτης Kathy Hochul πιστώνεται την επιτυχία. Οι δολοφονίες στην πολιτεία μειώθηκαν κατά 27%, οι βιασμοί κατά 16%, οι ληστείες κατά 5% και οι ένοπλες επιθέσεις κατά 4%. «Αυτές οι τάσεις αποδεικνύουν ότι οι έξυπνες, στρατηγικές επενδύσεις μας και οι ισχυρές τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές συνεργασίες μας κάνουν τη διαφορά στις γειτονιές και τις κοινότητες σε ολόκληρη την πολιτεία», είπε η Hochul. Το 2022 και το 2023, η Hochul πρωτοστάτησε στις αλλαγές στους νόμους περί εγγύησης της πολιτείας μέσω του νομοθετικού σώματος της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης φέτος που παρέχει στους δικαστές μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τον καθορισμό της εγγύησης σε ένα ευρύτερο φάσμα υποθέσεων. H αντιμετώπιση του εγκλήματος παραμένει κορυφαίο θέμα για τους Νεοϋορκέζους σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις επί θητείας της Hochul. Αντιθέτως, σε άλλες πόλεις, όπως το Μέμφις, οι κάτοικοι φαίνονται να έχουν αποδεχτεί τη μοίρα τους: το 2023 στο Μέμφις το βίαιο έγκλημα αυξήθηκε κατά 11% από πέρυσι και οι δολοφονίες κατά 42%. Στη διάρκεια της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της, σημειωνόταν τουλάχιστον ένας φόνος την ημέρα, ενώ οι κλοπές αυτοκινήτων ξεπέρασαν τις 13.000.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.