Κοσμος

Φεστιβάλ Καννών: Αποθέωση για τη Μέριλ Στριπ - Ξέσπασε σε κλάματα η Ζιλιέτ Μπινός

Η Μέριλ Στριπ για τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα: «Πίστευα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ζιλιέτ Μπινός έχασε τα λόγια της και ξέσπασε σε κλάματα, μιλώντας για τον θρύλο της 7ης Τέχνης που ακούει στο όνομα Μέριλ Στριπ 

Συγκίνηση και μηνύματα γυναικείας ενδυνάμωσης έκρυβε η έναρξη του Φεστιβάλ Καννών 2024, με τη Μέριλ Στριπ να παραλαμβάνει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τα χέρια της συναισθηματικά φορτισμένης Ζιλιέτ Μπινός.

Σχεδόν 35 χρόνια μετά την παρθενική εμφάνιση της ηθοποιού στις Κάννες με την ταινία «Κραυγή στο σκοτάδι» του 1988, για την οποία της απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ζιλιέτ Μπινός, με δάκρυα στα μάτια και φωνή που έσπαγε, απένειμε στη Στριπ το βραβείο.

Από το «Kramer vs. Kramer» του 1979 και την «Εκλογή της Σόφι» του 1982, η Μπινός φρόντισε να θυμηθεί κάποιες από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της Στριπ, μιλώντας με θερμά λόγια και για τον ρόλο που η ζωή και η Τέχνη της έπαιξε στην ενδυνάμωση άλλων γυναικών στο σύμπαν του θεάματος και των σπουδαίων ταινιών.

«Έχετε χαράξει μια ανεξίτηλη πορεία στην ιστορία του κινηματογράφου. Είστε ένας διεθνής θησαυρός. Αυτό που αισθανόμουν βλέποντας τις ταινίες σας είναι ότι πρέπει να εκπληρώνετε τα όνειρά μας, τα δικά σας όνειρα και όχι μόνο. Αλλάξατε τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες στον κόσμο του κινηματογράφου και επίσης μας βοηθάτε να δούμε τους εαυτούς μας διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μπινός, η οποία κάποια στιγμή έχασε τα λόγια της και δακρυσμένη δέχθηκε την αγκαλιά της επίσης συγκινησιακά φορτισμένης Μέριλ Στριπ.

Η βραβευμένη με τρία Όσκαρ Στριπαπό τις συνολικά 21 υποψηφιότητές της- ευχαρίστησε συνεργάτες που βρίσκονται στο πλευρό της σχεδόν μια ζωή, μεταξύ των οποίων ο ατζέντης της Κέβιν Χουάν και ο ενδυματολόγος της, Ρόι Έλεν, τονίζοντας πως αυτοί είναι υπεύθυνοι «για σχεδόν κάθε έναν από τους χαρακτήρες που έχω παίξει τον τελευταίο μισό αιώνα». Η Στριπ συνέχισε ακόμα πιο συναίσθημα αναφέροντας ότι στην πρώτη εμφάνισή της στις Κάννες το 1988, δεν είχε ιδέα για το που πήγαινε η καριέρα της, τονίζοντας ότι ήταν επιφυλακτική για το μέλλον, όταν έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ με την ταινία «Κραυγή στο σκοτάδι».

«Πριν από 35 χρόνια, όταν ήμουν εδώ για πρώτη φορά, ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών. Ήμουν έτοιμη να κλείσω τα 40 και πίστευα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει. Και αυτό δεν ήταν μια εξωπραγματική υπόθεση για τις ηθοποιούς εκείνης της εποχής… Αλλά η μητέρα μου, που συνήθως είχε δίκιο σε όλα, μου είπε: «Μέριλ, αγάπη μου, θα δεις ότι όλα γίνονται τόσο γρήγορα. Τόσο γρήγορα». Και έτσι έγινε. Εκτός από την ομιλία μου, η οποία είναι πολύ μεγάλη», κατέληξε με χιούμορ και ευχαριστώντας όσες και όσους βοήθησαν στη μακρά πορεία της μέχρι τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα.

Με στοιχεία από Page Six, Vanity Fair