Κοσμος

Ποιες απόπειρες και δολοφονίες έχουν γίνει στην Ευρώπη; Από τον Μόρο στον Φίτσο

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρόμπερτ Φίτσο: Ποιες άλλες απόπειρες δολοφονίας έχουν γίνει στην Ευρώπη;

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δίνει μάχη για την ζωή του μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε σε ένα σχετικά σπάνιο για την Ευρώπη γεγονός. Το Reuters καταγράφει τις απόπειρες και τις δολοφονίες τα τελευταία πενήντα χρόνια. 

2003: Αννα Λιντ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και κορυφαία σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός Anna Lindh τραυματίστηκε θανάσιμα σε μαχαιριά σε πολυκατάστημα στο κέντρο της Στοκχόλμης τον Σεπτέμβριο του 2003. Ο δράστης συνελήφθη δύο εβδομάδες αργότερα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

2003: Ζόραν Ντζίντζιτς 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας  δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2003 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Ηταν ένας φιλοδυτικός πολιτικός που είχε ηγηθεί της απομάκρυνσης του αυταρχικού Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.

2002: Ζακ Σιράκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο του 2002, αφού ένας δράστης πυροβόλησε εναντίον του, αλλά αστόχησε, καθώς έκανε επιθεώρηση στρατευμάτων την Ημέρα της Βαστίλης.

2002: Πιμ Φόρτουιν

Γνωστός Ολλανδός πολιτικός που ασκούσε κριτική στη μετανάστευση και το Ισλάμ, ο Φόρτουιν δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2002, εννέα ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές. Τον πυροβόλησε και τον σκότωσε ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων.

1990: Βολφγκαγκ Σόιμπλε

Ο Γερμανός πολιτικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έμεινε μερικώς παράλυτος μετά από τρεις πυροβολισμούς σε προεκλογική εκδήλωση λίγες μόνο ημέρες μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Συνέχισε να υπηρετεί ως μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για 50 χρόνια. Πέθανε πέρυσι.

1986: Όλοφ Πάλμε

Ο Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός δολοφονήθηκε σε δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης τον Φεβρουάριο του 1986, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του με τη σύζυγό του μετά από μια βραδιά σε κινηματογράφο. Ο ύποπτος, ο οποίος καταδικάστηκε το 1988, αθωώθηκε τελικά μετά από έφεση.

1984: Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ γλίτωσε οριακά από μια τεράστια έκρηξη σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε στο Μπράιτον της Αγγλίας. Μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί με μεγάλη καθυστέρηση στο ξενοδοχείο πριν από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος είχε τοποθετηθεί από μέλη του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Από την έκρηξη σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

1978: Άλντο Μόρο

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Ιταλίας Άλντο Μόρο απήχθη από μέλη της ακροαριστερής μαχητικής ομάδας Ερυθρές Ταξιαρχίες τον Μάρτιο του 1978, οι οποίοι απαίτησαν την απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του. Περίπου δύο μήνες αργότερα, βρέθηκε νεκρός στο χώρο αποσκευών ενός αυτοκινήτου.

Πηγές φωτό: EPA