Κοσμος

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Βίλντερς - Δεν ηγείται ο ίδιος

Συμμετέχει και το κόμμα του Ρούτε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Βίλντερς - Δεν είναι ηγείται ο ίδιος
© EPA/ROBIN UTRECH

Oλλανδία: Συμφωνία για τον σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης - Δεν θα είναι επικεφαλής ο Βίλντερς

Ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας δεν θα είναι πρωθυπουργός ο ίδιος.

«Έχουμε συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών» είπε ο Βίλντερς, έξι μήνες μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Τα κόμματα που κατέληξαν σε συμφωνία είναι το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το φιλοαγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία στη θέση του Ρούτε, ο οποίος είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ακούγεται ωστόσο ευρέως το όνομα του πρώην υπουργού Παιδείας και Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ, ο οποίος διαδραμάτισε και ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις.

Τα κόμματα θα πρέπει τώρα να συζητήσουν τη συμφωνία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους που θα δώσουν και την τελική έγκριση. Τον Μάρτιο είχαν συμφωνήσει να σχηματίσουν μια εν μέρει τεχνοκρατική κυβέρνηση, με το 50% των υπουργών της να είναι πολιτικοί και το υπόλοιπο 50% να προέρχονται εκτός της πολιτικής.

«Ασταθές οικοδόμημα»

Η επικεφαλής του τομέα ΕΕ και παγκόσμιων υποθέσεων στο think tank Clingendael στη Χάγη, προειδοποίησε ότι ακόμη και αν τα κόμματα συμφώνησαν να μοιραστούν την εξουσία, το θέμα του πρωθυπουργού είναι ακανθώδες.

Προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν εάν δημιουργηθούν ρωγμές μεταξύ του Βίλντερς και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, με τον ακροδεξιό πολιτικό να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράζει την αντίθεσή του σε πολιτικές αποφάσεις που δεν του αρέσουν. «Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ασταθές οικοδόμημα», πρόσθεσε.

Ο Βίλντερς, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με άλλους Ευρωπαίους λαϊκιστές, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, έχει επίσης υποσχεθεί πλούσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Όμως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν απίθανο τα άλλα κόμματα να υποστηρίξουν όλα αυτά τα σχέδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.