Κοσμος

Ο Πούτιν στην Κίνα για συζητήσεις με τον «σύμμαχο» του Σι Τζίνπινγκ

To πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κίνα: Πούτιν και Σι θα συζητήσουν για την Ουκρανία, καθώς και για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 16-17 Μαΐου για συζητήσεις με τον Σι Τζινπίνγκ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς και για την εμβάθυνση της ενεργειακής και εμπορικής συνεργασίας, το πρώτο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της νέας εξαετούς θητείας του.

Η Κίνα και η Ρωσία κήρυξαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγες ημέρες πριν στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, προκαλώντας τον πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Σι και ότι θα συζητήσουν την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ασία καθώς και την Ουκρανία.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας του Πούτιν, Αντρέι Μπελούσοφ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ θα παραστούν επίσης σε μια άτυπη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Σι στις 16 Μαΐου.

Ο Πούτιν, 71 ετών, και ο Σι, 70 ετών, θα συμμετάσχουν σε μια εορταστική βραδιά για τον εορτασμό των 75 ετών από τότε που η Σοβιετική Ένωση αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία ανακηρύχθηκε από τον Μάο Τσετούνγκ το 1949.

ΗΠΑ: Βασικός αντίπαλος η Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους και τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή εθνικού κράτους, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι αυτός ο αιώνας θα καθοριστεί από έναν υπαρξιακό ανταγωνισμό μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών.

Ο Πούτιν και ο Σι μοιράζονται μια ευρεία κοσμοθεωρία, η οποία βλέπει τη Δύση σε παρακμή. Παράλληλα, η Κίνα αμφισβητεί την αμερικανική υπεροχή σε όλα, από την κβαντική πληροφορική και τη συνθετική βιολογία μέχρι την κατασκοπεία και τη σκληρή στρατιωτική ισχύ.

Ο Πούτιν στράφηκε έντονα προς την Κίνα μετά την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να απομονώσουν τη Ρωσία ως τιμωρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε στο ρεκόρ των 240,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, αυξημένο κατά 26,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Ο Πούτιν θα φέρει μαζί του μια μεγάλη εμπορική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Πηγή: Reuters