- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γεωργία: Πέρασε το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» - Συμπλοκές μεταξύ βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο για τον νέο νόμο που χαρακτηρίζουν «ρωσικό»
Εγκρίθηκε στην τρίτη και τελευταία ανάγνωση από το κοινοβούλιο της Γεωργίας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «περί ξένης επιρροής». Το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει κύμα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του «ρωσικού τύπου» με στόχο την καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Σύμφωνα με τον νέο νόμο τα μέσα ενημέρωσης στη Γεωργία υποχρεώνονται να δηλώνουν αν λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησης τους από το εξωτερικό.
Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στην πρόεδρο Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, η οποία δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο, αλλά η απόφασή της μπορεί να παρακαμφθεί με άλλη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του.
1.000 διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας - Συμπλοκές μεταξύ βουλευτών μέσα στην αίθουσα
Η γεωργιανή τηλεόραση μετέδωσε συμπλοκές μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σπρώχνονταν μεταξύ τους και χειρονομούσαν οργισμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, το οποίο επικριτές της κυβέρνησης και δυτικές χώρες έχουν επικρίνει ως αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης.
Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρείται ως δοκιμασία για το αν η χώρα του Νοτίου Καυκάσου θα παραμείνει σε μια πορεία προς την ενσωμάτωση με την Ευρώπη ή θα στραφεί ξανά προς τη Ρωσία, κάλεσαν σε περαιτέρω διαμαρτυρίες. Το νομοσχέδιο πέρασε με 84 βουλευτές από τους 150 που ψήφισαν υπέρ. Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου το έχουν ονομάσει το νομοσχέδιο «ρωσικό νόμο», συγκρίνοντας το με τη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιείται για τη στοχοποίηση των επικριτών του Κρεμλίνου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κυβέρνηση της Γεωργίας λέει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προώθηση της διαφάνειας, την καταπολέμηση των «ψευδοφιλελεύθερων αξιών» που προωθούνται από ξένους και τη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας.
Περίπου 1.000 διαδηλωτές περιφρούρησαν το φρουριακό κτίριο του κοινοβουλίου εν μέσω μεγάλης αστυνομικής παρουσίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με κανόνια νερού να βρίσκονται σε αδράνεια σε κοντινή απόσταση. Στο άκουσμα ότι το νομοσχέδιο είχε περάσει, φώναζαν «Σκλάβοι!» και «Ρώσοι!».
Εμπόδιο το νομοσχέδιο για την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Οι διαδηλώσεις διαρκούν εδώ και εβδομάδες και συνήθως κορυφώνονται το βράδυ, όπου πλήθη που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες έχουν οργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν σημειωθεί στη Γεωργία από τότε που ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα το 1991. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ενσωμάτωση της Τιφλίδας με το μπλοκ. Το κυβερνών κόμμα λέει ότι θέλει να ενταχθεί τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, παρόλο που έχει υιοθετήσει αντιδυτική ρητορική τους τελευταίους μήνες.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι η γεωργιανή κοινή γνώμη υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη στην ΕΕ, ενώ πολλοί Γεωργιανοί είναι εχθρικοί προς τη Ρωσία λόγω της υποστήριξης της Μόσχας προς τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία κάλεσαν τη Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην έμπνευση του γεωργιανού νομοσχεδίου. «Βλέπουμε μια απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας από το εξωτερικό", δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Γεωργίας, δεν θέλουμε να παρέμβουμε εκεί με οποιονδήποτε τρόπο».
Πηγή: Reuters