Κοσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο πορτρέτο μετά την στέψη του

Φιλοτεχνήθηκε από τον Jonathan Yeo

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο πορτρέτο μετά την στέψη του - Φιλοτεχνήθηκε από τον Jonathan Yeo

Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ παρουσιάστηκε το πρώτο επίσημο ζωγραφισμένο πορτρέτο του βασιλιά Kαρόλου Γ' μετά τη στέψη του.

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη πορτραίτων Jonathan Yeo, στα έργα του οποίου περιλαμβάνονται στο παρελθόν ο Idris Elba, η Cara Delevingne, ο Sir David Attenborough, η Nicole Kidman, η Malala Yousafzai και οι πρώην πρωθυπουργοί Sir David Cameron και Tony Blair.

Το πορτρέτο τον απεικονίζει να φορά τη στολή της Ουαλικής Φρουράς, της οποίας έγινε συνταγματάρχης το 1975. Οι διαστάσεις του πίνακα, ο οποίος είναι λάδι σε καμβά, ήταν συγκεκριμένες για να ταιριάζουν με την αρχιτεκτονική του Drapers Hall όπου θα κρεμαστεί τελικά.

Ο βασιλιάς συνάντησε τον καλλιτέχνη τέσσερις φορές μεταξύ Ιουνίου 2021 και Νοεμβρίου 2023 τόσο στο Highgrove στο Gloucestershire όσο και στο Clarence House στο Λονδίνο. Ο Yeo εργάστηκε επίσης με βάση σχέδια και φωτογραφίες του μονάρχη προκειμένου να σημειώσει πρόοδο μεταξύ των συναντήσεων.

Αποκαλύπτοντας το έργο του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ την Τρίτη, o Jonathan Yeo δήλωσε: «Ήταν προνόμιο και ευχαρίστηση να μου ανατεθεί από την εταιρεία The Drapers' Company να ζωγραφίσω αυτό το πορτρέτο της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά, το πρώτο που αποκαλύπτεται μετά τη στέψη του. Όταν ξεκίνησα αυτό το έργο, η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλιάς ήταν ακόμη η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, και όπως η πεταλούδα που ζωγράφισα να αιωρείται πάνω από τον ώμο του, έτσι και αυτό το πορτρέτο έχει εξελιχθεί καθώς ο ρόλος του θέματος στη δημόσια ζωή μας έχει μεταμορφωθεί. Κάνω ό,τι μπορώ για να αποτυπώσω τις εμπειρίες ζωής που είναι χαραγμένες στο πρόσωπο του κάθε εικονιζόμενου. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος μου ήταν επίσης να κάνω αναφορά στις παραδόσεις της βασιλικής προσωπογραφίας, αλλά με τρόπο που να αντικατοπτρίζει μια μοναρχία του 21ου αιώνα και, πάνω απ' όλα, να επικοινωνήσω τη βαθιά ανθρωπιά του υποκειμένου». 

Η The Drapers' Company είναι μια ομάδα επτά φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Οι δεσμοί της με τη βασιλική οικογένεια χρονολογούνται από το 1364, όταν έλαβε το πρώτο της καταστατικό από τον βασιλιά Εδουάρδο Γ'.

Πηγή: SkyNews