Κοσμος

Απορρίφθηκε η προσφυγή του επικριτή του Κρεμλίνου Καρά-Μουρζά εναντίον της καταδίκης του για προδοσία

Η σύζυγός του Εβγκένια έχει εκφράσει φόβους για τη ζωή του μετά το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο επικριτής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά
© Wikimedia Commons

Ρωσία: Απορρίφθηκε η προσφυγή του επικριτή του Κρεμλίνου Καρά-Μουρζά εναντίον της καταδίκης του για προδοσία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε προσφυγή του επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά κατά της ποινής 25ετους καθειρξης που του έχει επιβληθεί για προδοσία και για άλλες κατηγορίες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρισκόταν σήμερα στο δικαστήριο.

Ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Μόσχα και διαθέτει τόσο ρωσικό όσο και βρετανικό διαβατήριο, έχει επανειλημμένα καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικρίνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει υποστηρίξει την επιβολή δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Η 25ετής ποινή κάθειρξης στην οποία καταδικάσθηκε --του επιβλήθηκε πέρυσι έπειτα από μια δίκη, την οποία ο ίδιος παρομοίασε με τις στημένες δίκες που γίνονταν στα χρόνια του 1930 επί Ιωσήφ Στάλιν-- ήταν η αυστηρότερη που έχει επιβληθεί με παρόμοιες κατηγορίες αφότου η Ρωσία έστειλε το 2022 δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Kαρά Μουρζά: Φόβοι για τη ζωή του 

Ο 42χρονος αντιπολιτευόμενος πολιτικός συνελήφθη δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, κατηγορήθηκε ότι διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις και κηρύχθηκε «ξένος πράκτορας».

Η σύλληψή του είχε λάβει χώρα μερικές ώρες αφότου το CNN είχε μεταδώσει συνέντευξή του στην οποία δήλωνε ότι η Ρωσία κυβερνάται από «ένα καθεστώς φονιάδων».

Σε βάρος του Καρά-Μουρζά, πατέρα τριών παιδιών, απαγγέλθηκαν αργότερα κατηγορίες για προδοσία για ομιλίες που είχε κάνει σχετικά με τον πόλεμο, μία από τις οποίες το Μάρτιο του 2022 στη βουλή της αμερικανικής πολιτείας της Αριζόνα, όπου είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν βομβαρδίζει ουκρανικά σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν στοχοποιεί εσκεμμένα αμάχους, όμως χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

Εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Καρά-Μουρζά ότι διέδωσε «εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη διαγωγή του στρατού σ' αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Η σύζυγός του Εβγκένια έχει εκφράσει φόβους για τη ζωή του μετά το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, της πιο γνωστής προσωπικότητας της ρωσικής αντιπολίτευσης, το Φεβρουάριο σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Ο Καρά-Μουρζά υποστήριξε στην έφεσή του ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα και ότι καταδικάσθηκε μόνο και μόνο επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή του στον Πούτιν και τον πόλεμο.

«Ολόκληρη αυτή η υπόθεση βασίζεται στην άρνηση των ίδιων των εννοιών του νόμου, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας», ανέφερε ο Καρά-Μουρζά σε γραπτή δήλωσή του προς το δικαστήριο.

«Όμως βασίζεται επίσης σε μια ωμή, κυνική πλαστογράφηση -- μια απόπειρα να εξισωθεί η επίκριση των αρχών με βλάβη στη χώρα, να παρουσιασθεί η αντιπολιτευτική δραστηριότητα ως 'προδοσία'. Όμως ούτε σ' αυτό υπάρχει κάτι καινούριο, είναι αυτό που κάνει κάθε δικτατορία».

Το κείμενο είχε δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα ως άρθρο γνώμης στην Washington Post, για την οποία ο Καρά-Μουρζά γράφει άρθρα από τη φυλακή. Αυτό το μήνα τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.