Κοσμος

Σαν σήμερα, η πόλη με το όνομα 15η Μαΐου

Γιατί ονομάστηκε έτσι, πώς λειτουργούσε και πόσους κατοίκους μετρούσε το 2017

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, η πόλη με το όνομα 15η Μαΐου
Σαν σήμερα, η πόλη με το όνομα 15η Μαΐου © Wikipedia

Σαν σήμερα, η πόλη με το όνομα 15η Μαΐου - Γιατί ονομάστηκε έτσι, πώς λειτουργούσε και πόσους κατοίκους μετρούσε το 2017

Η «15η Μαΐου» είναι μία τεχνητή πόλη που δημιουργήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Πρόκειται για μία συνοικία στη νότια περιοχή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Τα θεμέλια μπήκαν το 1978 σε μια έκταση 6400 στρεμμάτων, η οποία τριπλασιάστηκε σε 18.000 στρέμματα μέχρι το 2017. Η «15η Μαΐου» κατασκευάστηκε για να λύσει το πρόβλημα της ανεπαρκούς στέγασης στο Κάιρο αλλά μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, είχε μόνο 93.574 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2017.

Το όνομα επιλέχθηκε για να τιμήσει τη μνήμη της Διορθωτικής Επανάστασης (που ξεκίνησε ως «Διορθωτικό Κίνημα»), ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος (επισήμως απλώς μια αλλαγή πολιτικής) που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 1971 από τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ. Το δημιούργημα αυτό είχε μεταξύ άλλων στόχο την "εκκαθάριση" των νασερικών μελών της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας, που συχνά θεωρούνταν φιλοσοβιετικοί και αριστεροί, και την άντληση λαϊκής υποστήριξης παρουσιάζοντας την ανάληψη της εξουσίας ως συνέχεια της Αιγυπτιακής Επανάστασης του 1952, ενώ ταυτόχρονα άλλαζε ριζικά ρότα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και ιδεολογίας. Η Διορθωτική Επανάσταση του Σαντάτ περιελάμβανε επίσης τη φυλάκιση άλλων πολιτικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων φιλελεύθερων και ισλαμιστών.

Πώς λειτουργούσε η 15η Μαΐου

Στα νότια, η 15η Μαΐου διέθετε μια σειρά εργοστασίων που κατασκεύαζαν ποικιλία προϊόντων. Η πόλη είχε ακόμη αρκετά εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ καθώς και καταστήματα. Στην πόλη υπήρχαν και αρκετά σχολεία, όπως το σχολείο El Mostaqbal. Το Ανώτατο Ινστιτούτο Μηχανικών αποτελούσε το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης, η οποία διέθετε επίσης και το δικό της πανεπιστήμιο, γνωστό ως May University.

Φυσικά, στην «15η Μαΐου» υπήρχαν επτά τζαμιά και δύο εκκλησίες. Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου και αυτή της Παναγίας και του Αγίου Αθανασίου.

«The Line», η πρώτη κάθετη πόλη χωρίς αυτοκίνητα στη Σαουδική Αραβία

Η πόλη «The Line» στην Σαουδική Αραβία, πατώντας στο παράδειγμα της «15ης Μαΐου» επιδιώκει να γίνει η πρώτη κάθετη πόλη χωρίς αυτοκίνητα.

Στο πρώτο βίντεο που είχε δοθεί στην δημοσιότητας αναφορικά με τον σχεδιασμό της πόλης, ξεχώριζε ένας καλυμμένος με ανακλαστικές επιφάνειες ουρανοξύστης, ύψους 500 μέτρων, ο οποίος προορίζεται να γίνει στέγη εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το πρότζεκτ για την, σε ευθεία γραμμή, πόλη, η οποία θα έχει μήκος 170 χιλιόμετρα και πλάτος 200 μέτρα, εγκαινίασε ο διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και χαρακτηρίζεται ως «μια επανάσταση στον πολιτισμό».

Το εδαφικό αποτύπωμά της είναι μόνον 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα στεγάσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι θα ζουν σε γειτονιές όπου όλες οι καθημερινές ανάγκες θα είναι προσβάσιμες με τα πόδια εντός πέντε λεπτών. Οι υποδομές της πόλης θα επιτρέπουν τη μετάβαση από το ένα στο άλλο άκρο της πόλης μέσα σε 20 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται αυτοκίνητα.

Η «The Line» σχεδιάζεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Neom και της κίνησης Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας για να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό από το αργό πετρέλαιο.

NEOM | What is THE LINE?

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.