Κοσμος

Οι μισθοί στη Γαλλία

Με τις τιμές στα ύψη, oι Γάλλοι αναρωτιούνται ποιος μισθός μπορεί να θεωρηθεί αξιοπρεπής

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι μισθοί στη Γαλλία
© Anthony Choren / Unsplash

Γαλλία: Οι μέσοι μισθοί στη χώρα - Τα φετινά στοιχεία για τα φετινά εισοδήματα των Γάλλων

Με τις τιμές στα ύψη, oι Γάλλοι αναρωτιούνται ποιος μισθός μπορεί να θεωρηθεί αξιοπρεπής: εξαρτάται· ένα άτομο δεν μπορεί να ζήσει με λιγότερο από τον καθορισμένο κατώτατο μισθό, αν και βεβαίως η κατάσταση διευκολύνεται αν πρόκειται για νοικοκυριό δύο αμειβομένων ατόμων.

Γαλλία: Τα φετινά στοιχεία για την κατάσταση των μισθών στη χώρα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών (INSEE) δημοσίευσε τα φετινά στοιχεία για τον μέσο μισθό τον οποίο προσδιορίζει στα 3.466 ευρώ μεικτά μηνιαίως: αν και είναι περίπου ίδιος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το καθαρό εισόδημα είναι περίπου 2.630 ευρώ στον ιδιωτικό και 2.430 στον δημόσιο τομέα. Ο κατώτατος μισθός είναι 1.770 ευρώ για σύμβαση 35 ωρών εβδομαδιαίως, ενώ ο μισθός των μεσαίων στελεχών στις περισσότερες κοινωνικοεπαγγελματικές κατηγορίες είναι περίπου 4.490 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Παρατηρείται επίσης διαφορά 13,7% μεταξύ των μισθών ανδρών και γυναικών η οποία ωστόσο έχει μειωθεί εντυπωσιακά από το 1995 και σε ορισμένους τομείς έχει μειωθεί σε κάτω από 4%. Παρά την πρόοδο, το INSEE υπογραμμίζει την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα υψηλά εισοδήματα, όπου οι γυναίκες αποτελούν μόνο το ένα τέταρτο.

Οι μέσοι μισθοί ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας. Ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 2.778 ευρώ (καθαρά) στη βιομηχανία, 2.496 ευρώ (καθαρά) στον τριτογενή τομέα και 2.269 ευρώ (καθαρά) στις κατασκευές. Γενικά, οι μέσοι μισθοί είναι υψηλότεροι σε τομείς όπου κυριαρχούν διευθυντικά στελέχη, άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις: ιδιαίτερα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ο μέσος μισθός φτάνει τα 3.779 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Οι μέσοι μισθοί είναι πιο συμπιεσμένοι σε κλάδους όπως η εστίαση με μέσο μισθό 1.811 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Όσον αφορά τις περιφερειακές μισθολογικές ανισότητες, τα στοιχεία του INSEE δείχνουν ότι στην περιοχή του Παρισιού οι μισθοί είναι υψηλότεροι με μέσο όρο 3.218 ευρώ καθαρά το μήνα, ή 29 % περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα: πράγμα λογικό εφόσον η στέγη και άλλοι παράγοντες είναι πιο δαπανηροί από ό,τι στην ενδοχώρα. Πάντως, στο σύνολο της χώρας οι μισθολογικές διαφορές είναι μικρές.

Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξήθηκε προσφάτως, αφορά το 17,3% των εργαζομένων, και αυξάνεται κατά μέσον όρο 5-6% ετησίως. Είναι αρκετά εύκολο να ξεκολλήσει κανείς από τον κατώτατο μισθό των 1.770 ευρώ αλλά αρκετά δυσκολότερο να ξεκολλήσει από το επόμενο στάδιο που είναι ένας σχετικά χαμηλός μισθός. Καθώς το INSEE ανακοίνωσε μέσο πληθωρισμό 4,9% —το Υπουργείο Οικονομίας είχε προβλέψει γύρω στο 2,6%— οι ετήσιες αυξήσεις απλώς εξισορροπούν την αύξηση των τιμών, δεν βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.