Κοσμος

Ο ΟΗΕ μείωσε στο μισό τους αριθμούς των θυμάτων στη Γάζα χωρίς εξήγηση

Αντιδράσεις από το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ανδρας κραταει τραυματισμένο παιδι
Ένα παιδί που τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό χτύπημα, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Al Kuwaiti στη Ράφα © ΕΡΑ/HAITHAM IMAD

Ο ΟΗΕ μείωσε στο μισό τους αριθμούς των θυμάτων στη Γάζα χωρίς εξήγηση

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δημοσίευσε νέους αριθμούς αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιδρομών, μειώνοντας τους προηγούμενους αριθμούς στο μισό.

UN ‘quietly’ lowers Gaza civilian death toll by ‘almost half’: Kenny

Ο απολογισμός του ΟΗΕ μειώνει τον αριθμό των θυμάτων στη Γάζα

Το OCHA δεν έδωσε καμία εξήγηση για την νέα καταμέτρηση που δημοσίευσε στις 10 Μαΐου λίγες μέρες μετά την προηγούμενη ανακοίνωση πολύ υψηλότερων αριθμών στις 6 και 8 Μαΐου.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει τώρα ότι συνολικά 24.686 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ότι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 7.797 παιδιών (32%) και 4.959 γυναικών (20%). Τα στοιχεία της Χαμάς υποστηρίζουν ότι 35.091 σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 14.500 παιδιών και 9.500 γυναικών.

Το OCHA είπε ότι βασιζόταν σε στοιχεία που δόθηκαν από τους Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους στη Γάζα και ότι ο απολογισμός τους δεν περιλαμβάνει 10.000 ανθρώπους που αγνοούνται, ορισμένοι πιθανώς θαμμένοι κάτω από ερείπια. Σε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του OCHA, η οργάνωση είπε ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχει ανεξάρτητα και επαληθευμένα στοιχεία.

«Οι τρέχοντες αριθμοί παρασχέθηκαν από το Υπουργείο Υγείας ή το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα και τις ισραηλινές αρχές και αναμένουν περαιτέρω επαλήθευση. Εξετάζονται επίσης και άλλα στοιχεία που δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί», αναφέρει η δήλωση αποποίησης.

Το OCHA είναι ντροπή, δηλώνει το Ισραήλ

Ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δικαιολογεί τις αποκλίσεις ως αποτέλεσμα της «ομίχλης του πολέμου» και είπε ότι το OCHA έλαβε πληροφορίες από διάφορες πηγές και τις διασταύρωσε, ενημερώνοντας τα στοιχεία με την πάροδο του χρόνου.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε από τις πρώτες μέρες του πολέμου ότι οι υγειονομικές αρχές της Χαμάς στη Γάζα παρείχαν στον διεθνή οργανισμό ψευδή στοιχεία. «Το OCHA είναι ντροπή», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος. «Δεν μπήκαν καν στον κόπο να βγάλουν μια ανακοίνωση αφού μείωσαν τον αριθμό των γυναικών και των παιδιών που είχαν σκοτωθεί σχεδόν στο μισό».

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι τα στοιχεία των θυμάτων που ισχυρίστηκε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τα οποία αναφέρθηκαν από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι ανακριβή, χειραγωγημένα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. «Ακόμα περιμένουμε το OCHA να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στη Γάζα τον Οκτώβριο, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ, ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ», το υπουργείο είπε για ένα περιστατικό που επιβεβαιώθηκε από διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών και ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι δεν προκλήθηκε από ισραηλινό χτύπημα.

Το υπουργείο συνέχισε λέγοντας ότι το OCHA δεν είχε ακόμη καταδικάσει τη χρήση νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και υποδομών, από τη Χαμάς για τρομοκρατικούς σκοπούς ή τη χρήση άλλης υποδομής από τους τρομοκράτες για τον ίδιο σκοπό.

«Όλα αυτά αγνοούνται από το OCHA, το οποίο δημοσιεύει προπαγάνδα της Χαμάς στις εκθέσεις του χωρίς καμία διαδικασία επαλήθευσης σε αυτό που έχει αποδειχθεί ως εσφαλμένη και αντιεπαγγελματική μεθοδολογία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις του OCHA».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.