Κοσμος

Καταθέτει ο Μάικλ Κόεν, βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Τραμπ - Στόρμι Ντάνιελς

Ο δικηγόρος φέρεται να έκανε τις πληρωμές για λογαριασμό του πρώην προέδρου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ντόναλντ Τραμπ: Καταθέτει ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης και πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κόεν

Ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, αναμένεται να αρχίσει να δίνει τη Δευτέρα καταθέσεις που θα μπορούσαν να κρίνουν την τύχη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι απέκρυψε παράνομα μια πληρωμή για να φιμώσει μια πορνοστάρ που δήλωσε ότι είχαν σεξουαλική επαφή.

Για σχεδόν μια δεκαετία ο Κόεν, 57 ετών, εργάστηκε ως στέλεχος και δικηγόρος στην οικογενειακή εταιρεία ακινήτων του Τραμπ με έδρα τη Νέα Υόρκη και κάποτε δήλωσε ότι θα έτρωγε μια σφαίρα για τον Τραμπ.

Mάικλ Κόεν: Στο πλευρό του Τραμπ για χρόνια

Προσωπικός δικηγόρος του επιχειρηματία από την αρχή των χρόνων του Λευκού Οίκου το 2017, ο Κόεν τα «έσπασε» μαζί του όταν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς που ερευνούσαν την προεδρική εκστρατεία του 2016 τον έβαλαν στο στόχαστρο. Η καταβολή από τον Κόεν 130.000 δολαρίων για να αποσιωπήσει η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, πριν από τις εκλογές του 2016, μια σεξουαλική συνάντηση του 2006 που λέει ότι είχε με τον Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης, η οποία άρχισε στις 15 Απριλίου στο ποινικό δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν.

Οι εισαγγελείς του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ λένε ότι ο Τραμπ χαρακτήρισε ψευδώς τις πληρωμές ως «νομικά έξοδα» στα βιβλία της εταιρείας ακινήτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Λένε ότι τα αλλοιωμένα επιχειρηματικά αρχεία κάλυπταν παραβιάσεις της εκλογικής και φορολογικής νομοθεσίας, οι οποίες αναβαθμίζουν τις 34 κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ από πλημμελήματα σε κακουργήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και για τις 34 κατηγορίες και αρνείται ότι είχε σεξουαλική επαφή με την Ντάνιελς. Υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι μια πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να παρέμβει στην προεκλογική του εκστρατεία. 

Πηγή: Reuters