Κοσμος

Shein: Ένα ρεπό τον μήνα και άπειρες απλήρωτες εργατοώρες

Νέα έκθεση αποκαλύπτει πόσες ώρες την εβδομάδα δουλεύουν οι προμηθευτές του γίγαντα της γρήγορης μόδας Shein

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κινεζικός γίγαντας Shein δεσμεύτηκε ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, αλλά δεν το τήρησε

Οι εργαζόμενοι ορισμένων προμηθευτών του κολοσσού της γρήγορης μόδας Shein εξακολουθούν να εργάζονται 75 ώρες την εβδομάδα

Μια νέα έρευνα της ελβετικής ομάδας Public Eye έδωσε συνέχεια στην έκθεσή της (του 2021), διαπιστώνοντας απίστευτες υπερωρίες σε 6 μονάδες παραγωγής της Shein στην Γκουανγκζού.

Σύμφωνα με την ομάδα, η οποία πήρε συνέντευξη από 13 εργαζόμενους από έξι εργοστάσια στην Κίνα –εργοστάσια τα οποία προμηθεύουν τον κινεζικό κολοσσό fast fashion με προϊόντα προς πώληση- πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται υπερωριακά, παρά τις δεσμεύσεις της εταιρείας για το αντίθετο.

Η Shein δήλωσε στο BBC ότι «εργάζεται σκληρά» για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθιξε η έκθεση Public Eye και ότι είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Η Shein έχει αναπτυχθεί ραγδαία από το έτος ίδρυσης της το 2008 και υπήρξε μία από τις πολλές διαδικτυακές επιχειρήσεις που γνώρισαν άνθηση κατά τη διάρκεια των lock downs και εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Την ίδια στιγμή, η μέθοδος της προσφοράς μίας τεράστιας γκάμας φθηνών ρούχων, τα οποία διαφημίζονται μέσω αναρίθμητων influencers του διαδικτύου και υποστηρίζεται από καμπάνιες στο Instagram, το Tik Tok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την έχει μετατρέψει σε έναν από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές μόδας στον κόσμο.

Βασίζεται σε χιλιάδες τρίτους προμηθευτές, καθώς και σε συμβεβλημένους κατασκευαστές, κοντά στην έδρα της στην Γκουανγκζού, και είναι σε θέση να κατασκευάζει ένα νέο προϊόν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντί για μήνες.

Πόσες ώρες εργάζεται ένας εργαζόμενος για λογαριασμό της Shein;

Ωστόσο, ένας εργαζόμενος που εργάζεται στις ραπτομηχανές εδώ και 20 χρόνια δήλωσε στο Public Eye: «Δουλεύω κάθε μέρα από τις 8 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ και παίρνω μία ημέρα άδεια κάθε μήνα. Δεν είναι εφικτό να πάρω άλλο ρεπό γιατί κοστίζει πολύ».

Σημειώνεται ότι οι 13 εργαζόμενοι που μίλησαν στο πλαίσιο της έκθεσης της Public Eye απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις το καλοκαίρι του 2023. Οι ίδιοι ερωτώμενοι εργάζονταν σε χώρους παραγωγής δυτικά του χωριού Nancun στην περιοχή Guangzhou στη νότια Κίνα.

Οι άνθρωποι του Public Eye που εργάζονταν για την εκπόνηση αυτής τη έρευνας δεν επέστρεψαν στο ίδιο το Nancun, όπου έγιναν οι αρχικές συνεντεύξεις, ισχυριζόμενοι ότι «η ατμόσφαιρα ήταν πολύ επικίνδυνη», λόγω της έκτασης που είχε πάρει το θέμα από τα media.

Οι ερωτηθέντες, ηλικίας μεταξύ 23 και 60 ετών, δήλωσαν ότι εργάζονταν κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Είπαν ότι συνήθως εργάζονται έξι έως επτά ημέρες την εβδομάδα. Όλα αυτά, τη στιγμή που ο Κώδικας Δεοντολογίας της Shein για τους συνεργαζόμενους προμηθευτές αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εργάζονται πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Παράλληλα, η Shein είχε αναγνωρίσει ότι το θέμα των υπερωριών ήταν ένα μακροχρόνιο ζήτημα, όταν το Public Eye το είχε θέσει για πρώτη φορά το 2021. Στην απάντησή της στην τελευταία έκθεση, η Shein δήλωσε ότι οι πολλές ώρες εργασίας στον τομέα αποτελούν «κοινή πρόκληση που οι φίρμες, οι κατασκευαστές και άλλοι φορείς του οικοσυστήματος πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν».

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν ήταν ένα πρόβλημα που αφορούσε μόνο τη Shein, αλλά δήλωσε ότι «δεσμεύτηκε να παίξει το ρόλο της για να βελτιώσει την κατάσταση στη δική μας αλυσίδα εφοδιασμού».

Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι μισθοί τους δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου από την πρώτη έρευνα και κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 10.000 γουάν το μήνα (663 έως 1.104 λίρες Αγγλίας το μήνα).

Το Public Eye λέει ότι ο βασικός μισθός για τους εργαζόμενους μετά την αφαίρεση των υπερωριών είναι 2.400 γιουάν (265 λίρες).

Σύμφωνα με την Asia Floor Wage Alliance, ο μισθός διαβίωσης στην Κίνα είναι περίπου 6.512 γιουάν (719 λίρες).

Τι απαντά η Shein για κάμερες και εργατοώρες 

Οι ερωτηθέντες ισχυρίστηκαν ότι αν έκαναν κάποιο λάθος, θα έπρεπε να κάνουν τις όποιες αλλαγές στα ρούχα χωρίς να πληρωθούν αυτές τις επιπλέον ώρες εργασίας.

«Όποιος κάνει το λάθος είναι υπεύθυνος για να το διορθώσει. Πρέπει να διορθώσετε το πρόβλημα στο δικό σας εργάσιμο χρόνο», δήλωσε στην έρευνα ένας 50χρονος προϊστάμενος.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι παρατήρησαν αύξηση των καμερών παρακολούθησης στα εργοστάσια και δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το υλικό αποστέλλεται στη Shein σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στους... ασυνεπείς εργαζομένους.

Βάσει της ίδιας έκθεσης του Public Eye, στα εργοστάσια της εταιρείας εντοπίστηκαν έφηβοι να συσκευάζουν αντικείμενα, ενώ δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος.  

Σε σχετική δήλωσή στο BBC, εκπρόσωποι της ανέφεραν ότι η εταιρεία επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια «για την ενίσχυση της διοίκησης και της συμμόρφωσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μας».

«Εργαζόμαστε ενεργά για τη βελτίωση των πρακτικών των προμηθευτών μας, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι οι ώρες εργασίας είναι εθελοντικές και ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια για ό,τι κάνουν, και αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία της συνεργασίας του κλάδου για τη διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης και της προόδου σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, η έρευνα που πραγματοποιήσαμε με τους τρίτους ελεγκτές μας διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της Shein στην Κίνα λαμβάνουν βασικούς μισθούς που είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον μέσο τοπικό κατώτατο μισθό».

Η Shein δήλωσε στο Public Eye ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι πληρούν τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς που διέπουν τους μισθούς και τις ώρες εργασίας.

«Όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις [των πολιτικών μας για τη διακυβέρνηση], λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα... [συμπεριλαμβανομένου] του τερματισμού της επιχειρηματικής σχέσης».

Όσον αφορά τις κάμερες παρακολούθησης, η εταιρεία επισήμανε ότι οι προμηθευτές έπαιρναν μόνοι τους τις αποφάσεις για την τοποθέτηση καμερών στις εγκαταστάσεις τους και η εταιρεία δεν είχε πρόσβαση στις τροφοδοσίες των καμερών ασφαλείας των προμηθευτών

ΠΗΓΗ: BBC.com