Κοσμος

Η Έντεν Γκολάν επέστρεψε στο Ισραήλ μετά τη Eurovision και ξέσπασε σε κλάματα

Οι αποδοκιμασίες στη σκηνή και οι αντιδράσεις στον πιο πολιτικά φορτισμένο διαγωνισμό στα 68 χρόνια ιστορίας του

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Έντεν Γκολάν
Eurovision 2024: Επέστρεψε στο Ισραήλ η Έντεν Γκολάν © JESSICA GOW/ EPA

Eurovision 2024: Επέστρεψε στο Ισραήλ η Έντεν Γκολάν και ξέσπασε σε κλάματα

Με δάκρυα στα μάτια επέστρεψε η Έντεν Γκολάν στο Ισραήλ χθες (12.05) μετά τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στη Σουηδία, όπου κατέκτησε την 5η θέση. Η Eurovision υπολογίζεται ότι παρακολουθείται από τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Ο φετινός διαγωνισμός ήταν σύμφωνα με αναλυτές ο πιο πολιτικά φορτισμένος στα 68 χρόνια της ιστορίας του. Εδώ και μήνες καλλιτέχνες και ακτιβιστές καλούσαν τη Eurovision να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ισραήλ λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ δέχτηκε σοβαρές αντιδράσεις ενώ βρισκόταν στο Μάλμε, με ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης να διαμαρτύρονται για το δικαίωμά της να διαγωνιστεί. Οι επικριτές του Ισραήλ είχαν απαιτήσει τον αποκλεισμό της χώρας από τη Eurovision λόγω των ενεργειών της στη Γάζα. Η Γκολάν αποδοκιμάστηκετόσο στις πρόβες όσο και τη βραδιά του τελικιού, ενώ η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, την είχε προειδοποιήσει να παραμείνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της όταν δεν εμφανιζόταν για ΄πολη τη διάρκεια παραμονής της στο Μάλμε.

Η Έντεν Γκολάν επέστρεψε στο Ισραήλ και ξέσπασε σε κλάματα

Υποδεχόμενη από τεράστιο πλήθος και επευφημίες κατά την επιστροφή της στο Ισραήλ, η Γκολάν ξέσπασε σε κλάματα καθώς αγκάλιαζε την οικογένειά της.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και που είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μας, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς», δήλωσε κατά την προσγείωσή της.

Δήλωσε ικανοποιημένη που το τραγούδι της έδωσε «φωνή σε όλους εκείνους που πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα». Η τραγουδίστρια μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη στιγμή που επανενώθηκε με την οικογένειά της

Η Γκολάν ευχαρίστησε επίσης την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, που την φρόντισε όσο βρισκόταν στη Σουηδία και «μας επέστρεψε στο σπίτι με ασφάλεια».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι νιώσαμε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Αρκετοί διαδηλωτές στο Μάλμε συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδέζας ακτιβίστριας για το κλίμα Greta Thunberg.

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Μάλμε, όπου γίνεται η διοργάνωση
Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Μάλμε, όπου γίνεται η διοργάνωση © JOHAN NILSSON/ EPA

Ο εκπρόσωπος της κριτικής επιτροπής της Eurovision για το Ισραήλ αποδοκιμάστηκε προτού ανακοινώσει ότι η χώρα έδωσε τους 12 βαθμούς της στο Λουξεμβούργο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d17kzz4k73gp)

Εντέν Γκολάν: Όσα συνέβησαν με την εκπρόσωπο του Ισραήλ στη Eurovision

Δεν ήταν ούριος ο άνεμος φέτος για το Ισραήλ στη Eurovision. Με μια αισθαντική μπαλάντα ντυμένη στα λευκά η Έντεν Γκολάν τραγούδησε και χόρεψε χωρίς να αφήσει να φανεί η τεράστια πίεση στο πρόσωπό της. Η συμμετοχή του Ισραήλ σε ένα θεσμό που δεν θέλει να είναι πολιτικός χωρίς να τα καταφέρνει πάντα, ήταν αμφιλεγόμενη εδώ και μήνες. Το τραγούδι με τίτλο Hurricane αρχικά ονομάζονταν October Rain και παρέπεμπε στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στη χώρα της.

Όπως αναφέρει άρθρο της DW, υπό την πίεση των διοργανωτών ο τίτλος άλλαξε σε Dance for Ever για να διαμορφωθεί τελικά στο Hurricane, τυφώνας. Οι στίχοι μιλούν για μια νεαρή γυναίκα που περνά μία προσωπική κρίση.

Eden Golan - Hurricane (LIVE) | Israel 🇮🇱 | Second Semi-Final | Eurovision 2024

Eurovision:«Όταν σας γιουχάρουν, εμείς σας επευφημούμε» είπε ο Νετανιάχου στην Γκολάν 

Παρά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Μάλμε, όπου γίνεται η διοργάνωση, μια πόλη με πολλούς Παλαιστίνιους κατοίκους, και τα γιουχαΐσματα στην αίθουσα την ώρα του ημιτελικού το κοινό επιβράβευσε τελικά την νεαρή Ισραηλινή τραγουδίστρια, στέλνοντάς την στον τελικό του Σαββάτου.

«Αισθάνομαι να με κατακλύζουν συναισθήματα» είπε Έντεν Γκολάν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. «Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ στη σκηνή, να υψώνουμε τη φωνή μας και να εκπροσωπούμε τον εαυτό μας με υπερηφάνεια για να φτάσουμε στον τελικό. Είναι κάτι τρελό και είμαι τόσο ευγνώμων για όλους που ψήφισαν και συμμετείχαν, στηρίζοντας εμάς και εμένα και, ναι, είμαι απλά σούπερ ενθουσιασμένη που θα ανέβω στη σκηνή για άλλη μια φορά και θα μοιραστώ λίγη από την αγάπη μου με όλους».

Στο Ισραήλ, παρά τις προσπάθειες των διαπραγματευτών να επιτύχουν την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και τον προσωρινό τερματισμό του πολέμου, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρήκε καιρό να στείλει στην Γκολάν τις ευχές του. «Έντεν, θα ήθελα να σου ευχηθώ καλή επιτυχία. Ξέρεις κάτι; Έχεις ήδη πετύχει! Διότι δεν συμμετέχεις μόνο στη Eurovision με περήφανο και πολύ εντυπωσιακό τρόπο, αλλά επίσης αντιμετωπίζεις με επιτυχία ένα άσχημο κύμα αντισημιτισμού - και εκπροσωπείς το Κράτος του Ισραήλ με τεράστια τιμή. Να είστε ευλογημένοι, να έχετε επιτυχία και να ξέρεις ότι όταν σας γιουχάρουν, εμείς σας επευφημούμε».

Έντεν Γκολάν: Όνειρό της να γίνει σταρ στο Ισραήλ

Η Έντεν Γκολάν γεννήθηκε το 2003 στο Κφαρ Σαμπά, 15 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ. Ο πατέρας της γεννήθηκε στη Λετονία και η μητέρα της στην Ουκρανία. Η Γκολάν μεγάλωσε στη Ρωσία, όπου έζησε για 13 χρόνια επειδή ο πατέρας της μετακόμισε στη Μόσχα για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, ποτέ δεν αισθάνθηκε πραγματικά σαν στο σπίτι της εκεί. "Ακόμη και μετά από 13 χρόνια, δεν έχω συνηθίσει τη νοοτροπία, την ατμόσφαιρα και το γκρίζο", δήλωσε στην ειδησεογραφική πύλη "Mako".

Εκείνο που την ενοχλούσε ήταν η εχθρότητα εξαιτίας του ισραηλινού της ονόματος. Η οικογένεια εγκατέλειψε τη χώρα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η καριέρα της Έντεν Γκολάν ως τραγουδίστριας ξεκίνησε στη Ρωσία. Πήρε μέρος στο ρωσικό "The Voice Kids" 2018 και στον τοπικό προκριματικό γύρο για το Junior ESC 2015. Οι εμφανίσεις της δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ήταν μέλος του κοριτσίστικου συγκροτήματος Cosmos Girls για ένα χρόνο. Η Έντεν Γκολάν κυκλοφορεί δικά της singles από το 2022.

Στον τελικό της Eurovision έφτασε το Ισραήλ, με την τραγουδίστρια Έντεν Γκολάν
Στον τελικό της Eurovision έφτασε το Ισραήλ, με την τραγουδίστρια Έντεν Γκολάν ©JESSICA GOW/ EPA

Τον Νοέμβριο του 2023 πήρε μέρος στον ισραηλινό προκριματικό για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024. Στον τελικό της 6ης Φεβρουαρίου 2024 απέσπασε τις περισσότερες ψήφους τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από το κοινό, κερδίζοντας την πρωτιά στον διαγωνισμό. Η παρουσία της στον αυριανό τελικό στο Μάλμε θα είναι η μεγαλύτερη καλλιτεχνική δοκιμασία στη μέχρι τώρα σύντομη καριέρα της. Αν θα τα καταφέρει μέχρι τέλους, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου πάντως εμφανίστηκε ετοιμόλογη στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου, εάν της πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι με την παρουσία της εκεί φέρνει σε κίνδυνο άλλους συμμετέχοντες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.