Κοσμος

Στ. Κριμιζής για γεωμαγνητική καταιγίδα: «Μπορεί να κορυφωθεί απόψε» - Πώς θα επηρεαστούν τα δίκτυα

Πιθανές ζημιές σε εγκαταστάσεις μεταφοράς ηλεκτρισμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στ. Κριμιζής για γεωμαγνητική καταιγίδα: Η μεγαλύτερη ένταση της μπορεί να είναι απόψε – Πώς θα επηρεαστούν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού

Για την πρωτοφανή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε με ιδιαίτερη ισχύ αρκετές χώρες προκαλώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε στην εκπομπή EΡΤΝews Update o πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής λέγοντας ότι ήταν από τις πιο έντονες που έχουν εμφανιστεί ποτέ.

Κριμιζής: Μεγάλες ζημιές στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού

«Το φαινόμενο αρχίζει από τον ήλιο. Εκάστοτε ο ήλιος έχει μια μεγάλη έκρηξη, η οποία ρίχνει στο διάστημα δισεκατομμύρια τόνων υλικού (πρωτόνια και ηλεκτρόνια). Αν αυτά συγκρουστούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, τότε είναι σαν να πέφτει ένα τσουνάμι πάνω στην ξηρά και γίνεται ένας “σεισμός” ολόκληρου του μαγνητικού πεδίου. Όλα τα σωματίδια τα οποία είναι εγκλωβισμένα στο μαγνητικό πεδίο αρχίζουν και πέφτουν πάνω στην ατμόσφαιρα και δημιουργούνται ρεύματα τα οποία φτάνουν και στο υπόγειο υπέδαφος», περιέγραψε το φαινόμενο ο κ. Κριμιζής.

Όπως είπε ο κορυφαίος αστροφυσικός αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε τη δεκαετία του ’80, σε μια άλλη γεωμαγνητική καταιγίδα κάηκαν οι μετασχηματιστές υψηλής τάσεως ρεύματος στη Βόρειο Αμερική και έσβησαν τα φώτα για αρκετές ώρες από τον Καναδά μέχρι κάτω τη Νέα Υόρκη.

«Αυτό ήταν από τα πιο έντονα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κριμιζής επισημαίνοντας ότι ανάλογα φαινόμενα γίνονται περιοδικά κάθε 10 - 20 χρόνια. Αναφορικά με το πώς οι επιστήμονες παρακολουθούν τις γεωμαγνητικές καταιγίδες αναφέρθηκε στους δορυφόρους οι οποίοι προσπαθούν να προβλέψουν τις εκρήξεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγάλες. «Έχει υπολογιστεί ότι αν γινόταν μια από τις μεγάλες καταιγίδες που έγιναν πριν από εκατό χρόνια, η ζημιά θα ήτανε μέχρι τρία τρισεκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μεγαλύτερη ένταση ίσως να είναι απόψε»

Μιλώντας στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της εκπομπής, Θάνο Σιαφάκα, για την διάρκεια της γεωμαγνητικής καταιγίδας αποκάλυψε ότι αυτή ποικίλει. Και όπως αποκάλυψε, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Προβλέψεων των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί η μεγαλύτερη ένταση να είναι απόψε. […] Και αυτό είναι πολύ διαφορετικό γιατί συνήθως είναι μια μέρα».

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρθηκε επίσης και στην ανοικτή επιστολή των Ακαδημιών της Ευρώπης προς τους υποψηφίους ευρωβουλευτές.

«Η έρευνα και η καινοτομία έχουν εισέλθει σε δεύτερο επίπεδο προτεραιότητας. Και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, διότι όλοι μας ξέρουμε ότι η επιστήμη και η καινοτομία είναι η αιχμή του δόρατος για την πρόοδο και για την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Κριμιζής.