Κοσμος

Προελαύνουν οι Ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο - Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί

Σε αντεπίθεση η Ουκρανία - Πύραυλος γκρέμισε πολυκατοικία στο Μπέλγκοροντ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πυροσβεστες, φωτια, σπιτια
Ουκρανοί πυροσβέστες σβήνουν φωτιά στο Χάρκοβο © ΕΡΑ/SERGEY KOZLOV

Προελαύνουν οι Ρωσικές δυνάμεις - Kατέλαβαν άλλα τέσσερα χωριά στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλα τέσσερα χωριά (Χάτιτσε, Κράσνε, Μοροκόβετς, Ολίνικοβε) στην επαρχία του Χαρκόβου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d17mvgdgwtyh)

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Παρασκευή μία νέα επίθεση από τα εδάφη της, κατά της επαρχίας του Χαρκόβου που βρίσκεται στα βόρεια της Ουκρανίας, απειλώντας με το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο πόλεμο που διεξάγεται εδώ και 27 μήνες.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι κατέλαβε τέσσερα χωριά, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι αποκρούει τις επιθέσεις και δίνει μάχες για τη διατήρηση της γραμμής άμυνας του.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Χάρκοβο

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης σήμερα μετά την έναρξη αιφνιδιαστικής, χερσαίας διασυνοριακής επιχείρησης των ρωσικών στρατευμάτων την Παρασκευή.

«Συνολικά 4.073 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε ο Όλεχ Σινεχούμποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία ημέρα αφού οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πέντε χωριά στην περιοχή.

Ο Σινεχούμποφ επεσήμανε ότι ένας 63χρονος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά του πυροβολικού στο χωριό Γκλιμπόκε και ένας 38χρονος τραυματίστηκε στο Βοβσάνσκ, μεθοριακή πόλη με περίπου 3.000 κατοίκους πριν την πρόσφατη επιχείρηση του ρωσικού στρατού.

Την Παρασκευή το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρές προόδους στη μεθοριακή περιοχή, από την οποία είχαν απωθηθεί πριν σχεδόν δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας του Χαρκόβου βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ζελένσκι: Τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε αντεπίθεση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο το βράδυ ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε αντεπίθεση σε μεθοριακά χωριά στην επαρχία του Χαρκόβου.

«Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να καταστρέψουμε τα ρωσικά σχέδια επίθεσης», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα «θα πρέπει να επαναφέρουν την πρωτοβουλία» στο Κίεβο και κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να επιτεθεί σε μεθοριακές περιοχές στα βορειοανατολικά, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, καθώς καθυστερεί η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο και ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με έλλειψη στρατιωτών.

7 στρατιωτες, χωραφια, δεντρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθεωρεί το μέτωπο © ΕΡΑ/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Πυρκαγιά σε διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ μετά από ουκρανική επίθεση με drone   

Ουκρανική επίθεση με drone προκάλεσε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή πυρκαγιά στο διυλιστήριο του Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Αντρέι Μποτσάροφ.

«Τη νύκτα της 12ης Μαΐου οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου απώθησαν επίθεση με drone εναντίον της περιφέρειας Βόλγκογκραντ», επεσήμανε στο Telegram.

Ο Μποτσάροφ πρόσθεσε ότι από την πτώση ενός drone και την έκρηξη που ακολούθησε «ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο του διυλιστηρίου πετρελαίου του Βόλγκογκραντ». Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί» και «δεν υπάρχουν θύματα».

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στην πρωινή του ενημέρωση ότι αναχαίτισε συνολικά οκτώ ουκρανικά drone στη διάρκεια της νύκτας, ένα από τα οποία «πάνω από το έδαφος της περιφέρειας Βόλγκογκραντ».

Το διυλιστήριο αυτό είχε γίνει ξανά στόχος ουκρανικής επίθεσης με drone στις αρχές Φεβρουαρίου και πάλι χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d17n02d8meax)

Πολυκατοικία κατέρρευσε στη Ρωσία από ουκρανικό πύραυλο - Νεκροί και τραυματίες

Τα συντρίμμια ουκρανικού πυραύλου που καταρρίφθηκε έπεσαν πάνω σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας σκοτώνοντας μέχρι στιγμής επτά ανθρώπους.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 15 τραυματίστηκαν όταν όλο το τμήμα ενός πολυόροφου κτιριακού συγκροτήματος διαμερισμάτων κατέρρευσε μετά το πλήγμα που δέχθηκε από θραύσματα ουκρανικού πυραύλου στη ρωσική πόλη του Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πλάνα από τη σκηνή της κατάρρευσης που ανάρτησε ο κυβερνήτης της ομώνυμης ρωσικής επαρχίας Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δείχνουν ότι τουλάχιστον 10 όροφοι του κτιρίου έχουν καταρρεύσει.

«Η πόλη και η επαρχία του Μπέλγκοροντ είναι στόχοι μαζικών βομβαρδισμών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Γκλάντκοφ. «Όλη η πρόσοψη του κτιρίου από τον δέκατο μέχρι τον πρώτο όροφο κατέρρευσε».

Το κανάλι ειδήσεων στη ρωσική γλώσσα Mash στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ότι έχουν σπεύσει αρκετά ασθενοφόρα, αλλά και πυροσβεστικά οχήματα.

«Ένα ολόκληρο τμήμα του δεκαόροφου κτιρίου κατέρρευσε» δήλωσε ο μάρτυρας στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του. «Βλέπω αρκετά θύματα. Οι πυροσβέστες ερευνούν στα συντρίμμια».

Οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας λένε ότι τα θραύσματα που προκάλεσαν την κατάρρευση τμήματος του κτηρίου ήταν ενός πυραύλου Tochka-U που είχε εκτοξευτεί από την Ουκρανία προς τη ρωσική πόλη του Μπέλγκοροντ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την επίθεση με τη χρήση πυραύλων Tochka-U, Vampire και Olkha, αλλά και με ρουκέτες.

Αρκετά είναι τα μέλη των σωστικών συνεργείων που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτηρίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.