Κοσμος

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της

Αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας η πρέσβης της Ελλάδας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βόρεια Μακεδονία: Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ορκίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής (12.5) σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η Σιλιάνοφσκα, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας τη Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Βόρεια Μακεδονία: Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα την αποκάλεσε «Μακεδονία»

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι. Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.