Κοσμος

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα σύνορα - Νεκροί και τραυματίες σε Χάρκοβο και Ντονέτσκ

«Ο πόλεμος θα μπει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους 2 μήνες»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πυροσβεστης, σπιτι, συντριμμια
Ουκρανός πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει φωτιά σε ένα βιομηχανικό κτίριο στο Χάρκοβο © ΕΡΑ/GEORGE IVANCHENKO

Μαίνονται οι μάχες στο Χάρκοβο - Η Ρωσία κατέλαβε πέντε συνοριακά χωριά

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε τρεις ξεχωριστές ουκρανικές επιθέσεις με drone και πυρά πυροβολικού στις περιφέρειες των ρωσικών συνόρων Μπέλγκοροντ και Κουρσκ, αλλά και στην πόλη του Ντονέτσκ, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει κατακτήσει η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, σήμερα, Σάββατο 11/5.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d16si0cou55t)

Ζελένσκι: Η Ουκρανία στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή του Χαρκόβου

Η Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι η Ρωσία «σίγουρα θα εντείνει τις επιθέσεις της και θα διατηρήσει περισσότερους στρατιώτες» στη βορειοανατολική Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι σφοδρές μάχες μαίνονται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε το πρωί μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Σημειώνονται έντονες μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου», είπε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

«Συζητήσαμε για αμυντικές ενέργειες και (τρόπους) για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στην περιοχή του Χαρκόβου» (βορειοανατολικά), πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Ουκρανία στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή του Χαρκόβου, και απαντά στη ρωσική επίθεση με δυνάμεις πυροβολικού και drones.

Ο Ντενίς Πουσίλιν που έχει τοποθετηθεί από τους Ρώσους στην ηγεσία της περιοχής του Ντονέσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ότι υπήρξαν θύματα όταν ουκρανικός πύραυλος έπληξε εστιατόριο στην πόλη του Ντονέτσκ.

στρατιωτικοι, χαρακωματα
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθεωρεί το μέτωπο στην περιοχή Χάρκοβο © ΕΡΑ/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Κατάληψη πέντε χωριών από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του έχουν καταλάβει τέσσερις συνοριακά χωριά στην περιοχή του Χάρκοβο στην Ουκρανία, μετά από ρωσικές επιθέσεις την Παρασκευή 10/5.

Πρόκειται για τα χωριά Πλετένιβκα, Οχίρτσεβι, Μπορίσιβκα, Πίλνα και Στρίλετσνα που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή με τη ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν και το χωριό Κεραμίκ στην περιοχή του ανατολικού Ντόνετσκ, με την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων να είναι σταθερή, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή βορειοανατολικά του Χάρκοβο και προσπαθούν να προωθηθούν περισσότερο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Όλεχ Σινεχούμποφ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σφοδρές μάχες διεξάγονται για τον έλεγχο αρκετών χωριών κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν νέα επίθεση.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

πλατεια, κτηρια, πολιτες, στρατιωτες, μουσικα οργανα
Ουκρανοί παίζουν το λαϊκό μουσικό όργανο Trembitas κατά τη διάρκεια κηδείας στο Κίεβο © ΕΡΑ/ANDREW KRAVCHENKO

«Ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους 2 μήνες»

Ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι εκτιμά πως ο πόλεμος εναντίον της Ρωσίας θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις καθυστερήσεις στην παροχή όπλων στο Κίεβο.

«Η Ρωσία γνωρίζει ότι, αν λάβουμε αρκετά όπλα σε ένα ή δύο μήνες, η κατάσταση θα στραφεί εις βάρος της», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντερ Παβλιούκ στο περιοδικό The Economist.

Οι παραδώσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο καθυστερούσαν επί μήνες καθώς το πακέτο βοήθειας που προωθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο λόγω των διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Τελικά το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού ξηράς, η Ρωσία «δοκιμάζει τη σταθερότητα των γραμμών μας προτού επιλέξει την πιο κατάλληλη κατεύθυνση».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.