Κοσμος

Εξαπλώνονται οι καταλήψεις πανεπιστημίων σε Ολλανδία και Γερμανία με συνθήματα κατά του Ισραήλ

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Άμστερνταμ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολλανδία-Γερμανία: Εξαπλώνεται το κύμα καταλήψεων σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με συνθήματα κατά του Ισραήλ

Νωρίς σήμερα το πρωί, η ολλανδική αστυνομία διέλυσε πρόχειρη κατασκήνωση υπέρ των Παλαιστινίων που είχε εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και άνοιξε τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Οι φοιτητές αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο

Οι αστυνομικές αρχές με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσαν ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε, αφού οι φοιτητές αγνόησαν εκκλήσεις των πανεπιστημιακών και δημοτικών αρχών να εγκαταλείψουν το χώρο.

Επίσης, αναφέρουν ότι σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια, όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τελικά, η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 125 προσαγωγές, από τους οποίους τέσσερις συνελήφθησαν με την κατηγορία της δημόσιας βίας και της εξύβρισης αρχής.

Η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας πληροφόρησε ότι ένας αστυνομικός υπέστη βλάβη στην ακοή του, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άλλοι άνθρωποι μπορεί να τραυματίστηκαν.

Συνθήματα κατά του Ισραήλ στην Γερμανία

Την ίδια ώρα, από σήμερα το πρωί περίπου 100 διαδηλωτές έχουν καταλάβει εσωτερική αυλή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι έχει διατάξει την εκκένωση του χώρου και ότι έχει ήδη καλέσει την αστυνομία. Στο μεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται διαδηλωτές να στήνουν πρόχειρες σκηνές στον χώρο του πανεπιστημίου και να ετοιμάζουν πανό με συνθήματα εναντίον του Ισραήλ.

Την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία είχε απομακρύνει περίπου 300 άτομα που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου.

Μετά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, βλέπουμε ότι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο και τους δεσμούς της ακαδημαϊκής κοινότητας με το Ισραήλ έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στην Ευρώπη, όμως ακόμη παραμένουν σε μικρότερη κλίμακα από τις αντίστοιχες που παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.