Κοσμος

Κάμερον για Ουκρανία: Έχει δικαίωμα να χτυπά εντός Ρωσίας με βρετανικά όπλα - Οργή στη Μόσχα

Έμμεση παραδοχή της Δύσης ότι εμπλέκεται στον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζελένσκι και Κάμερον κάνουν χειραψία
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι © Χ/ZelenskyyUa

Ο Κάμερον εξόργισε τη Μόσχα: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χτυπά εντός της Ρωσίας με βρετανικά όπλα

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει στόχους εντός των ρωσικών εδαφών με τα όπλα που της δίνει η Βρετανία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.

Zelenskyy welcomes UK Foreign Secretary Cameron in Kyiv

Κάμερον: Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της

«Έχει αυτό το δικαίωμα. Όπως η Ρωσία χτυπά εντός της Ουκρανίας, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία νιώθει την ανάγκη να σιγουρευτεί ότι υπερασπίζεται τον εαυτό της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Βρετανία θα παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,75 δισ. δολαρίων τον χρόνο «για όσο χρειαστεί», δήλωσε ακόμα ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο Reuters, από το Κίεβο.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία του πακέτου βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι «απολύτως κρίσιμο», όχι μόνο για τα όπλα που θα αποκτήσει η Ουκρανία, αλλά και για την τόνωση του ηθικού.

Μόσχα: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Κάμερον

Τα λεγόμενα του Ντέιβιντ Κάμερον εξόργισαν τη Μόσχα. «Άλλη μία πολύ επικίνδυνη δήλωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αυτή είναι μια ευθεία κλιμάκωση της έντασης γύρω από την ουκρανική σύγκρουση, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σημείωσε, ενώ έβαλλε και κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξη στον Economist, επανέλαβε ότι η Δύση πρέπει να εξετάσει αν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο αίτημα του Κιέβου. «Πολύ επικίνδυνη τάση», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη.

Υβριδικό πόλεμος εναντίον της Ρωσίας

Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον ισοδυναμούν με παραδοχή της Δύσης ότι εμπλέκεται σε «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει αν υπάρξει χτύπημα εναντίον της Κριμαίας. «Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας, όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα», ανέφερε σχετικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.