Κοσμος

Γνωρίστε τη Victoria, τη νέα ψηφιακή εκπρόσωπο Τύπου της Ουκρανίας

Ένα τεχνολογικό άλμα που καμία διπλωματική υπηρεσία δεν έχει κάνει ακόμη

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γνωρίστε τη Victoria, τη νέα ψηφιακή εκπρόσωπο Τύπου της Ουκρανίας - Ένα τεχνολογικό άλμα που καμία διπλωματική υπηρεσία δεν έχει κάνει ακόμη

Η Ουκρανία αποκάλυψε τη νέα του εκπρόσωπο Τύπου, μια τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται Victoria, η οποία θα κάνει επίσημες δηλώσεις εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Victoria: Η πρώτη ψηφιακή εκπρόσωπος Τύπου

Το υπουργείο δήλωσε την Τετάρτη ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία» θα χρησιμοποιήσει ψηφιακό εκπρόσωπο για να διαβάσει τις δηλώσεις του, οι οποίες θα συνεχίσουν να γράφονται από ανθρώπους.

Ντυμένη με ένα σκούρο κοστούμι, η εκπρόσωπος παρουσίασε τον εαυτό της ως Victoria Shi, ένα «ψηφιακό πρόσωπο», σε μια παρουσίαση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ψηφιακή φιγούρα χειρονομεί με τα χέρια της και κινεί το κεφάλι της καθώς μιλάει.

Οι δηλώσεις της Victoria θα γράφονται από ανθρώπους

Η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δηλώσεις της Victoria δεν θα δημιουργηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά θα είναι «γραπτές και επαληθευμένες από πραγματικούς ανθρώπους». «Είναι μόνο το οπτικό μέρος που η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να δημιουργήσουμε», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η νέα εκπρόσωπος ήταν ένα «τεχνολογικό άλμα που καμία διπλωματική υπηρεσία στον κόσμο δεν έχει κάνει ακόμη».

Ο κύριος λόγος για τη δημιουργία της ήταν η «εξοικονόμηση χρόνου και πόρων» για διπλωμάτες, είπε.

Οι δημιουργοί της Victoria Shi είναι μια ομάδα που ονομάζεται «The Game Changers» και έχει δημιουργήσει επίσης περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το όνομα της ψηφιακής εκπροσώπου προέρχεται από τη λέξη νίκη και την ουκρανική λέξη για την τεχνητή νοημοσύνη: shtuchniy intelekt.

Η Victoria βασίζεται στην τραγουδίστρια Rosalie Nombre

Η εμφάνιση και η φωνή της Victoria έχουν ως πρότυπο ένα πραγματικό πρόσωπο: τη Rosalie Nombre, τραγουδίστρια και πρώην διαγωνιζόμενη στο ουκρανικό «The Bachelor». Η Rosalie Nombre γεννήθηκε στην πόλη Ντόνετσκ που ελέγχεται πλέον από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Έχει 54.000 ακολούθους στον λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο χρησιμοποιεί για να συζητήσει για θέματα Ουκρανίας και Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε ότι η Nombre συμμετείχε δωρεάν στο project. Τόνισε ότι η Victoria και η Nombre «είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι» και ότι μόνο η φιγούρα της AI δίνει επίσημες δηλώσεις. Για να αποφευχθούν τα deep fakes, τα επίσημα βίντεο θα συνοδεύονται από έναν κωδικό QR που θα τα συνδέει με εκδόσεις κειμένου στον ιστότοπο του υπουργείου.