Κοσμος

Πώς η κρίση στα πανεπιστήμια μπορεί να κοστίσει στον Μπάιντεν την προεδρία

Χάνει από το εκλογικό σώμα τους φοιτητές ο αμερικανός πρόεδρος

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πώς επηρεάζουν το μέλλον της κυβέρνησης Μπάιντεν οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια

Οριακά γίνονται τα πράγματα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν με δεδομένο ότι απομακρύνονται από την δεξαμενή ψηφοφόρων του, οι απολύτως απαραίτητοι, μορφωμένοι νέοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι είναι υπέρ του Ισραήλ

Οι φοιτητές δηλαδή που διαδηλώνουν στα πανεπιστήμια, οι οποίοι δεν σημαίνει ότι θα στραφούν στους Ρεπουμπλικανούς στις ερχόμενες εκλογές, σημαίνει ότι θα μείνουν σπίτι και δεν θα ψηφίσουν, κάτι το οποίο ουσιαστικά θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ενίσχυση και ενδεχομένως εκλογή του Τραμπ, ο οποίος να θυμίσουμε είναι πολύ πιο σκληρός τόσο απέναντι στο θέμα των διαδηλωτών όσο και στον λόγο αυτών των διαδηλώσεων στην διαχείριση δηλαδή της κρίσης στην Γάζα.

Το πρόβλημα λοιπόν που έχει προκύψει είναι αμιγώς πρόβλημα των δημοκρατικών καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι είναι - σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις - υπέρ μιας σκληρής στάσης της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ.

Αστυνομικοί εισβάλλουν σε κτήριο του Πανεπιστημίου © ΕΡΑ/STEPHANI SPINDEL

Η υποστήριξη των νέων προς τον Μπάιντεν έχει μειωθεί

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να υποστηρίζει το Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε όλο και περισσότερο επίκεντρο της κριτικής των νέων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των νέων Αμερικανών προς τον Μπάιντεν έχει μειωθεί από το 2020.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι και επειδή ακριβώς κάθε ψήφος θα μετρήσει τον Νοέμβριο, είναι πολύ πιθανόν η σημερινή κρίση στα πανεπιστήμια να κοστίσει στον Μπάιντεν την προεδρία.  

«Με τον Μπάιντεν να είναι οριακά μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ σε αρκετές βασικές πολιτείες, πρόκειται για ένα μπλοκ ψηφοφόρων που ο πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει», σημειώνει ο Guardian.

«Η πραγματική απειλή για τον Μπάιντεν είναι ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι, ιδίως οι ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν θα τον υποστηρίξουν στις εκλογές», δήλωσε ο Τζόναθαν Ζίμερμαν, καθηγητής ιστορίας της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Δεν θα περίμενα ότι οι διαδηλωτές στα πανεπιστήμια σήμερα θα ψηφίσουν τον Τραμπ, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα το κάνει. Δεν είναι αυτός ο κίνδυνος εδώ. Ο κίνδυνος είναι πολύ πιο απλός: ότι απλώς δεν θα ψηφίσουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

O Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Μίσιγκαν © ΕΡΑ/NICK HAGEN

Τραμπ: «Αγαλλίαση» για την επέμβαση στο Κολούμπια

«Μανιασμένους τρελούς και υποστηρικτές της Χαμάς», χαρακτήρισε τους φοιτητές στο Κολούμπια ο Τραμπ.

Σε προεκλογική συγκέντρωση χθες στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «ήταν ωραίο να βλέπεις αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να κάνουν έφοδο» σε κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια που είχε καταληφθεί από φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές και κάλεσε τις αρχές να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που συγκλονίζουν τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλο το μήκος και πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Νέα Υόρκη ήταν υπό πολιορκία χθες το βράδυ», είπε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του στην προεκλογική συγκέντρωση στο Γουακέσα του Ουισκόνσιν, επαινώντας τους αστυνομικούς για τη σύλληψη περίπου 300 διαδηλωτών στα πανεπιστήμια Κολούμπια και Σίτι Κόλετζ της Νέας Υόρκης, τους οποίους χαρακτήρισε ως «μανιασμένους τρελούς και υποστηρικτές της Χαμάς», ενώ σε άλλη του δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες από «τεράστιο μίσος».

Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις από σχολή σε σχολή, σε γενικές γραμμές οι φοιτητές απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα και την αποδέσμευση των πανεπιστημίων τους από στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.

«Πρέπει να απομακρύνουμε αμέσως τους καταυλισμούς, να κατατροπώσουμε τους ακραίους και να πάρουμε πίσω τα πανεπιστήμια για όλους τους κανονικούς φοιτητές που θέλουν έναν ασφαλή χώρο μάθησης», τόνισε ο Τραμπ.