- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σαμάν Αμπάς: Η ετυμηγορία της δίκης για τη δολοφονία της 18χρονης Πακιστανής που συγκλόνισε την Ιταλία
Η δίκη για τον φόνο της 18χρονης Σαμάν Αμπάς, πακιστανικής καταγωγής, που συνέβη τη νύχτα μεταξύ 30 Απριλίου και 1 Μαΐου 2021 στην πόλη Νοβελλάρα της βόρειας Ιταλίας, έφερε στο φως τις λεπτομέρειες του εγκλήματος. Ενώ μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι κοπέλα είχε αντιταχθεί σε αναγκαστικό γάμο, φαίνεται ότι η αιτία ήταν η επιθυμία της να φύγει από το σπίτι με τον αρραβωνιαστικό της. Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, η μητέρα της, Ναζία Σαχίν που έχει καταφύγει στο Πακιστάν, ήταν εκείνη που διέπραξε το έγκλημα: ο σύζυγός της , ο Σαμπάρ Αμπάς και ο αδελφός της, Ντάνις Χασνέιν, βρίσκονται ήδη στη φυλακή, ως «πλήρως εμπλεκόμενοι» στη δολοφονία και ως «συνένοχοι στην υλοποίησή της».
Το δικαστήριο της περιοχής Ρέτζο Εμίλια, αφού παρουσίασε δικογραφία 612 σελίδων, καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον πατέρα και τη μητέρα (που διαφεύγει) και σε 16 χρόνια τον θείο (που συνεργάστηκε υποδεικνύοντας το μέρος όπου είχε κρύψει το πτώμα, κάτι που ήταν βεβαίως αποδεικτικό στοιχείο). Δύο ξαδέλφια της νεαρής κοπέλας, ο Ικράμ Ιτζάζ και ο Νομανουλάκ Νομανουλάκ, αφέθηκαν ελεύθεροι. Αλλά, παρότι από το 2021 η κοινή γνώμη είχε στραφεί κυρίως εναντίον του τυραννικού πατέρα, τώρα στρέφεται περισσότερο εναντίον της μητέρας: από τα βίντεο της τελευταίας νύχτας στη ζωή της κοπέλας, που κατεγράφησαν από τις κάμερες παρακολούθησης της αγροτικής επιχείρησης όπου εργάζονταν οι Αμπάς, φαίνεται πως η μητέρα συνοδεύει την κόρη της σε ένα δρομάκι και παραμένει έξω από το οπτικό πεδίο των καμερών για περίπου ένα λεπτό. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι αυτή η εκτελέστρια. Εξάλλου, η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατος της Σαμάν προκλήθηκε από το σπάσιμο του υοειδούς οστού, πράγμα που δεν απαιτεί πολλή δύναμη. Οι δικαστές διαπιστώνουν ότι «το επίπεδο ένταξης των Πακιστανών κατηγορουμένων στο ιταλικό κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο είναι σχεδόν μηδενικό».
Οι δικαστίνες Κριστίνα Μπερέτι και Μίκελα Καπούτο δεν φείδονται κριτικών και για τα μέσα ενημέρωσης που είχαν παραμορφώσει την υπόθεση. Μάλιστα, τονίζουν ότι στην Ιταλία τα «εγκλήματα τιμής» τιμωρούνται σκληρά, όπως πρέπει να τιμωρείται σκληρά και η κακομεταχείριση γυναικών σαν εκείνη της Σαμάν: «Η ζωή της Σαμάν,» είπαν, «δεν διακόπηκε μόνο άδικα και πολύ νωρίς, αλλά ζούσε ανάμεσα σε ψεύτικα συναισθήματα και χειριστική συμπεριφορά, σε μια μοναξιά που προκαλεί σοκ.» Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δικαστηρίου, ο αδελφός, ανήλικος το 2021, είχε καλύψει την ενοχή της μάνας ρίχνοντας το φταίξιμο στον θείο και στα ξαδέλφια. «Το πιθανότερο είναι,» λένε οι δικαστίνες, «ότι ολόκληρη η οικογένεια συμφώνησε και οργάνωσε τον φόνο τον οποίον εκτέλεσε η μητέρα. Πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία στην οποία έγινε κατανομή καθηκόντων: ίσως ο θείος έσκαψε τον τάφο —οι κάμερες τον δείχνουν να κουβαλάει το φτυάρι— και η μητέρα είτε την ακινητοποίησε για να την πνίξουν, είτε την έπνιξε με τα ίδια της τα χέρια σπάζοντάς της ταυτοχρόνως το κεφάλι.
To 2006, την Ιταλία είχε συγκλονίσει ο στραγγαλισμός της επίσης Πακιστανής Χίνα Σαλεέμ, στον οποίον είχαν συνεργαστεί τέσσερα άτομα της οικογένειάς της. Τον ίδιο τρόπο θανάτωσης χρησιμοποίησε και η οικογένεια της 25χρονης Σάνα Σίμα το 2018: αν και ο φόνος έγινε στην πόλη Μπρέσια της Λομβαρδίας, οι δράστες κατέφυγαν στο Πακιστάν όπου αθωώθηκαν εξαιτίας «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων».