Κοσμος

Ακραία και «Τραμπική» βουλευτής θέλει να διώξει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της βουλής

Επειδή πέρασε το πακέτο δαπανών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρεπουμπλικανοί: Πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της βουλής 

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ζήτησε την Τετάρτη την Τετάρτη να διεξαχθεί ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Μάικ Τζόνσον από την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμπλέξει το κόμμα τους στο χάος μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια σπάνια ανοιχτή πράξη περιφρόνησης του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως τον Τζόνσον ως πρόεδρο και απέρριψε την απειλή απομάκρυνσης ως «ατυχή», σχολιάζει το Reuters. 

«Ο Μάικ Τζόνσον δεν είναι ικανός για αυτή τη δουλειά το έχει αποδείξει ξανά και ξανά», δήλωσε η Γκριν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα ζητήσει την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Σε δήλωσή του, ο Τζόνσον χαρακτήρισε την απειλή της Γκριν άστοχη. «Αυτή η πρόταση είναι λάθος για το ρεπουμπλικανικό συνέδριο, λάθος για το θεσμό και λάθος για τη χώρα», είπε.

Εάν η «πρόταση εκκένωσης» του Γκριν επιτύχει, τότε η Βουλή θα πρέπει να επιλέξει νέο πρόεδρο για δεύτερη φορά από τον Οκτώβριο, όταν οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απομάκρυναν τον προκάτοχο του Τζόνσον, τον Κέβιν Μακάρθι, σε μια πρωτοφανή τότε ενέργεια στην αμερικανική πολιτική.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής αντιτίθενται στην κίνηση αυτή, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του κόμματος να κυβερνήσει σε μια εποχή που ο Τραμπ βρίσκεται αντίπαλος με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής αγωνίζονται να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους 217-212.

Στο πλευρό του Τζόνσον και οι Δημοκρατικοί

Την Τρίτη, οι ηγέτες των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν να μπλοκαριστεί η κίνηση της Γκριν. Πρόσθεσαν ότι η προσπάθεια της Γκριν «δεν θα πετύχει». Δεν ήταν σαφές πόσοι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ακολουθούσαν τους ηγέτες τους σε μια ασυνήθιστη κίνηση υποστήριξης ενός ομιλητή από το κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Γιατί να προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο; Κοιτάξτε, δεν εκλεγήκαμε για να δικαιολογούμαστε", δήλωσε ο εκπρόσωπος Thomas Massie, ο οποίος υποστηρίζει την κίνηση και συμμετείχε μαζί με τον Greene στη συνέντευξη Τύπου. «Δεν εκλεγήκαμε για να πούμε ότι δεν πρέπει καν να προσπαθήσουμε. Εκλεγήκαμε για να έρθουμε εδώ και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και επίσης για να επιβάλουμε διαφάνεια».

Η Γκριν κατέθεσε την πρότασή της τον Μάρτιο, αφού ο Τζόνσον απέφυγε δύο μερικούς αποκλεισμούς της κυβέρνησης, προωθώντας τη νομοθεσία για τις δαπάνες μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων με μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς παρά από τους Ρεπουμπλικάνους.