Κοσμος

Σαν σήμερα πέθανε ο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία των ΗΠΑ

Διευθυντής του FBI επί θητείας οκτώ προέδρων της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα πέθανε ο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία των ΗΠΑ
(Original Caption) J. Edgar Hoover listens to President Johnson's speech, which launched the government on a long term drive to wipe out organized crime and its "guerrilla war against society." The President said through an alliance of federal, local, and state governments, victory over the underworld will eventually come © Getty Images/Ideal Image

Σαν σήμερα 2 Μαΐου 1972 πεθαίνει ο Τζέι Έντνγκαρ Χούβερ ο διαβόητος διευθυντής του FBI

Μια άκρως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα των ΗΠΑ στη διάρκεια του 20ού αιώνα, ο Χούβερ, ρατσιστής, φανατικός αντικομμουνιστής αλλά και απίστευτα οργανωτικός, δεξιοτέχνης της αθέατης διπλωματίας και πρωταγωνιστής της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, ο πανίσχυρος αρχηγός του FBI για σχεδόν μισό αιώνα, πέθανε σαν σήμερα 2 Μαΐου του 1972, μετά από καρδιακό επεισόδιο στο σπίτι του στην Ουάσινγκτον, σε ηλικία 77 ετών.

Χαρακτηριστικό για τον Τζέι Έντγκερ Χούβερ, ήταν ότι συνύπαρξε ως αρχηγός του FBI με οκτώ προέδρους των ΗΠΑ. Οι Κάλβιν Κούλιτζ (1923-1929), Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933), Φράνκλιν Ρούζβελτ (1933-1945), Χάρι Τρούμαν (1945-1953), Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1953-1961), Τζον Κένεντι (1961-1963), Λίντον Τζόνσον (1963-1969) και Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974), είτε συνεργάστηκαν μαζί του, είτε αναγκάστηκαν να τον ανεχθούν στη θέση του, φοβούμενοι αποκαλύψεις για την προσωπική τους ζωή. Ο Χούβερ είχε καλές σχέσεις μόνο με τους Κούλιτζ, Ρούζβελτ και Τζόνσον.

Ο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1895 στην Ουάσινγκτον. Ο πατέρας του, Ντίκερσον, ήταν πετυχημένος λιθογράφος, αλλά κατέληξε σε άσυλο μετά από έναν νευρικό κλονισμό, κάτι που τον υποχρέωσε να εργαστεί από νεαρή ηλικία, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο George Washington, ενώ έπιασε δουλειά και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο. Προσελήφθη αμέσως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και εργάστηκε δίπλα στον Γενικό Εισαγγελέα Αλεξάντερ Μίτσελ Πάλμερ, ο οποίος είχε ξεκινήσει τον «πρώτο κόκκινο τρόμο», το κύμα διώξεων δηλαδή κατά των κομμουνιστών.

"G-Man: J. Edgar Hoover and the Making of the American Century"

Η αναμόρφωση του FBI

 Το 1921 μετατέθηκε στο Γραφείο Ερευνών, η αρχική μορφή του FBI, το 1924 έγινε αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και λίγους μήνες μετά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Κάλβιν Κούλιτζ, τον προβίβασε στη θέση του γενικού διευθυντή. Το Γραφείο Ερευνών βρισκόταν τότε σε κατάσταση διάλυσης. Εκεί ο Χούβερ, ξεκίνησε μια προσπάθεια ανασύστασης της υπηρεσίας, με μια σειρά στοχευμένων κινήσεων. Έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα με αυστηρές διαδικασίες πρόσληψης, εκπαίδευσης και επιθεώρησης του προσωπικού. Εισήγαγε την επιστήμη στην υπηρεσία, δημιουργώντας πολλά εργαστήρια τα οποία εξέταζαν τα πάντα: δακτυλικά αποτυπώματα, τρίχες, ίνες, αίμα, αποτυπώματα από αντικείμενα και γενικότερα, στοιχεία τα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαλεύκανση των εγκλημάτων, αποκαλύπτοντας τους ενόχους και τεκμηριώνοντας την ενοχή τους. Επίσης ίδρυσε την Εθνική Ακαδημία, όπου οι πράκτορες εκπαιδεύονταν στις πολεμικές τέχνες και στη χρήση των όπλων. Ο Χούβερ ήταν αυτός που έφτιαξε την πρώτη βάση δακτυλικών αποτυπωμάτων, που σύντομα εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη του κόσμου. Παράλληλα ξεκίνησε το περίφημο φακέλωμα, με την καταγραφή των πάντων και την ταξινόμησή τους σε ειδικά αρχεία που αφορούσαν είτε πρόσωπα, είτε υποθέσεις.

Το κυνήγι των κομμουνιστών

Στο τέλος της δεκαετίας του ’30, ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβλετ, ανέθεσε στον Χούβερ να παρακολουθεί τόσο φασίστες όσο και κομμουνιστές για πιθανή κατασκοπευτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Ακολούθησε το ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου και αμέσως μετά η περίοδος του μακαρθισμού. Με την προτροπή του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο Χούβερ επικεντρώθηκε σε οποιονδήποτε παρουσιαζόταν ως κομμουνιστής ή επιρρεπής στον κομμουνισμό, με μια ατελείωτη λίστα, στην οποία βρέθηκαν κυρίως κυβερνητικοί υπάλληλοι, άνθρωποι της τέχνης, διανοούμενοι, παιδαγωγοί και μέλη εργατικών σωματείων. Πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά, καριέρες καταστράφηκαν, ενώ κάποιοι έφτασαν μέχρι τη φυλακή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον οποίο ο Χούβερ είχε αποκαλέσει ως «τον πιο επικίνδυνο νέγρο των ΗΠΑ». Άλλοι στόχοι ήταν ο Μοχάμεντ Αλί και ο Μάλκολμ Χ.

Το 1956 αποφάσισε τη δημιουργία ενός μυστικού προγράμματος που προοριζόταν για την εφαρμογή επιχειρήσεων από πράκτορες του FBI. Οι πράκτορες της υπηρεσίας πραγματοποιούσαν διαρρήξεις, τηλεφωνικές υποκλοπές, εγκατάσταση κοριών, τοποθέτηση πλαστογραφημένων και ενοχοποιητικών εγγράφων στα γραφεία των υπό παρακολούθηση υπόπτων και φυσικά διέδιδαν ψευδείς φήμες για στελέχη-κλειδιά διαφόρων οργανώσεων, ενώσεων και κινημάτων. Η δράση του αποκαλύφθηκε το 1971 και το 1975 χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική από αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

The Greatest Heist You've Never Heard Of | Retro Report | The New York Times

 

Οι αποκαλύψεις μετά θάνατον

Μετά τον θάνατό του, άρχισαν να αποκαλύπτονται  οι τακτικές του στο FBI και οι κρυφές πτυχές της προσωπικής του ζωής. Μια από αυτές, ήταν και το μεγάλο ερωτηματικό που αφορούσε τη σεξουαλική του ζωή. Ο Χούβερ δεν παντρεύτηκε ποτέ και πάντα υπήρχε η φήμη – χωρίς αποδείξεις – ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει και για τη σχέση του Χούβερ με τον επί 45 χρόνια στενό συνεργάτη του και επίσης εργένη, Κλάιντ Τόλσον, στον οποίο μάλιστα ο εκλιπών άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στη διαθήκη του. 

G-Man: J. Edgar Hoover and the Making of the American Century

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.